16 tipova ličnosti: Zapovjednik


Test ličnosti Myres Briggs jedan je od najraširenijih tipova ličnosti u svijetu i svake godine radi ga 2 miliona novih ljudi. Prema njemu postoji 16 tipova ličnosti među kojima je i tip ličnosti Zapovjednik (ENTJ).

Zapovjednici su rođene vođe. Autoritetom, kroz koji prožimaju svoj dar harizme i samopouzdanja, privlače ljude da zajedno idu ka cilju. Međutim, često se odlikuju nemilosrdnom razinom racionalnosti. Čine 3% stanovništva što je na neki način sasvim dobro jer bi bili ‘’problem’’ osjećajnijim vrstama ličnosti. Danas, Zapovjednici vode mnoge fabrike i institucije.

IZAZOV PRIHVAĆEN bi bila jedna od čestih fraza Zapovjednika. Mnogo vole izazove, bili veliki ili mali, i vjeruju da mogu sve ostvariti uz dobre prilike, resurse i vrijeme. Svojom jakom i temeljitom odlukom dolaze do spektakularnih rezultata na čijem putu mnogi odustaju – ali Zapovjednici ne.

Dominantni  i nepopustljivi su u grupama, kao i za pregovaračkim stolom. Nisu nepopustljivi jer su bezdušni, nego jer jednostavno uživaju u izazovu, u borbi između nečeg.  Koga to Zapovjednici poštuju? Upravo one koji su slični njima, onim koji im se intelektualno suprotstavljaju i djeluju sa jasnim samopouzdanjem i jačinom riječi. Vješti su u prepoznavanju talenata drugih, što im pomaže da stvore tim kojim će se ponositi. Kao što prepoznaju talente, tako i popustljivost učinka ljudi oko sebe bilo to u poslovnom svijetu ili ne.

A šta je sa izražavanjem emocija? Za razliku od nekih tipova ličnosti, koje ćete imati priliku upoznati u narednom periodu, izražavanje emocija nije jača strana nijednog tipa ličnosti iz grupe Analitičara (Arhitekta, Logičar, Zapovjednik i Diskutant) u koju spada i Zapovjednik. Udaljeni su od vlastitih emocija, a za tuđe i ne mare. Bez problema će uvrijediti nekog ko je, u njihovim očima, postao manje učinkovit, nesposoban za nešto ili lijen. Pokazivanje emocija vide kao pokazivanje slabosti. Čest produkt ovakvog ponašanje jeste stvaranje neprijatelja. Njihovo ponašanje može biti i razlog neproduktivnosti članova i članica njihovog tima, što je loše po Zapovjednike, s obzirom da posao zavisi od njih.

Svaki tip ličnosti ima svoje prednosti i mane. Neke od prednosti koje se prožimaju kroz ovaj tip ličnosti jesu

efikasnost – Zapovjednici neefikasnost vide kao problem i kao nešto što besmisleno troši vrijeme i energiju.

energičnost – Projektima, poslovima i izazovima pristupaju energično čime omogućavaju svom timu i sebi da uspiju u onom što su naumili i da ih odvede do cilja.

samopouzdanje – Svjesni su svog kapaciteta i koliko su dobre vođe. Uvijek iznose svoje mišljenje sa sigurnošću. Ipak, ne bi bili toliko dobre vođe da nemaju toliku dozu samopouzdanja.

Naravno, kao i svaki tip, Zapovjednici posjeduju i svoje mane:

itolerantni – ”Kako ja hoću, tako će bit”, ”Ili ovako, ili nikako”. Ne prihvataju ideje koje su bazirane na emocionalan način niti ideje za koje nisu sigurne da će uspjeti. Itolerantni su na gubljenje vremena i tračenje resursa.

nestrpljivi – Pojedinci trebaju više vremena za razmišljanje i dolazak do rezultata što Zapovjednici ne mogu razumijeti. To mogu shvatiti i na pogrešan način da ljude kojima je potrebno malo više vremena smatraju neukim, neinteligentnim…

siromašan dodir sa emocijama – Udaljeni su od svojih emocija i one za njih ne igraju ogromnu ulogu. Često, zbog takvog odnosa sa emocijama, mogu povrijediti druge ljude.

Zapovjednici koje možda poznajete jesu i Steve Jobs, Gordon Ramsay, Jim Carrey, Malcom X, Doctor Strange itd.

Izvor informacija: 16personalities.com ; truity.com ; wikipedia.org


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist