2017: Posjeta Udruženju “Naša djeca” Zenica iz ugla gimnazijalaca


Radio Active Zenica uvijek uz sebe nosi emocije i informacije. Prije nekoliko dana sam napisala u Search “Naša djeca Zenica” i dobila mnogo linkova, koji pominju organizaciju. Između ostalog, našla sam i ovo. Pa uživajte…

“Djeca su ukras svijeta, i baš zbog toga ne trebamo dopustiti da niti jedno dijete bude uskraćeno pravima koja ih sljeduju. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, Udruženje „Naša djeca“ Zenica, zajedno sa članovima Dječijeg parlamenta, koje djeluje u sklopu Udruženja, je 24.11.2017. godine, sa početkom u 11 h organizovalo promociju dječije verzije Lokalnog akcionog plana za djecu u prostorijama Muzeja grada Zenica. Udruženje “Naša djeca“ je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja je posvećena pravima djeteta i implementaciji programa za brigu i opća prava djece i mladih u skladu sa Konvencijom UN o ljudskim pravima i pravima djeteta na području Zeničko-dobojskog kantona. Ona to nastoji ostvariti kroz programe edukacije, organizovanja kvalitetnog korištenja slobodnog vremena, pomoći bolesnoj i djeci sa posebnim potrebama, pomoći socijalno ugroženoj djeci i djeci bez jednog ili oba roditelja, kao i programe javnog zagovaranja. Na predavanju je održana i promocija  časopisa Smišljam i videa We are the kings. Promociji su prisustvovali učenici i učenice iz osnovnih i srednjih škola iz Zenice kao i predstavnici javnih ustanova i nevladinih organizacija.

Detaljnije  o Organizaciji „Naša djeca“  rekla nam je članica Emina Horić.

Ja sam Emina Horić. Imam 19 godina i članica sam Dječijeg parlamenta i Organizacije „Naša djeca“ već  5 godina. Studiram njemački jezik u Zenici i  bivša sam učenica Prve gimnazije. Posebno mi je drago da ste došli i prisustvovali našem okupljanju. Ovaj događaj dokazuje da smo mi, mladi, veza sa lokalnom i državnom vlasti. Organizaciji „Naša djeca“ sam se pridružila kada sam imala 14 godina, i mogu reći da sam zahvaljujući organizaciji postala slobodnija u govoru  i nemam tremu kada trebam izaći i pričati, te predstavljati organizaciju. Preko prijateljice sam se pridružila organizaciji i Dječijem parlamentu koji je tada imao 5 članova, a sada ima 40 članova. Budući da nisam znala ništa o dječijim pravima, to mi je dalo motivaciju da se upoznam sa njima, od tada to je postalo nešto što mnogo volim.

Najsretniji trenutak od kada sam se učlanila u organizaciju jeste kada sam prvi put došla i upoznala se sa ostalima koji su mi sa poželjeli dobrodošlicu.

Mladima bih željela poručiti da se pridruže našoj organizaciji i time sudjeluju našim akcijama i druženju.

Razgovarali smo sa Ilmom Islambegović, mentorom i aktivistkinjom Organizacije „Naša djeca“. Rekla nam je nešto više o Organizaciji „Naša djeca“ kao i njenim aktivnostima, uključujući i Radio „Aktiv“.

Ja sam Ilma Islambegović, bivša učenica Prve gimnazije u Zenici. Trenutno sam po zanimanju profesorica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, ali imam zaista veliku sreću da radim u Udruženju “Naša djeca“. U udruženju „Naša djeca“ radim kao mentor  grupe “Dječiji parlament”. U Organizaciju „Naša djeca“ sam došla prije osam godina kao volonter. Iz toga se rodila moja velika ljubav prema radiju tako da je to danas moje drugo zanimanje. Direktorica sam programa na Radiju “Aktiv” . U početku nisam znala čime se organizacija tačno bavi, ali sam tu došla zbog ljubavi prema novinarstvu, jer sam išla na Novinarsku sekciju u Prvoj gimnaziji i htjela sam da se usavršim u tome. Vidjela sam da tu ima dosta zanimljivih stvari i sadržaja i da je važno postojanje jedne takve ustanove u našem gradu.

Ne mogu da izdvojim nijedan poseban trenutak. Zaista sam ponosna na djecu koja čine Dječiji parlament i na ekipu Radija „Aktiv“ jer su zaista posebni i uporni. Meni su najposebniji trenuci kada oni prezentuju svoj rad jer imaju priliku da pokažu svima ono na čemu su oni naporno radili u proteklom periodu.

Šta biste poručili mladima?

Mladima bih poručila da trebaju biti aktivni te naći svoje polje intersovanja i da se usavršavaju i sami grade jer je sistem takav da nam pruža formalno obrazovanje koje je dobro, ali nedovoljno za zahtjeve tržišta i generalno razvijanje naše države. Trebaju pronaći ono što će ih motivirati iznutra i raditi na tome što je, po mom mišljenju, dobitna kombinacija. Svjedoci i primjeri toga su upravo članovi naše organizacije pa i ja koja sam čitav život posvetila aktivizmu i evo danas imam 24 godine i imam sreću da radim to što radim.

Šta biste poručili vlastima?

Smatram da je zaista neophodno da vlasti čuju glas djece i mladih. Apelujem na vlast da i kad čuju taj glas, krenu da osiguravaju djeci i mladima bolju budućnost u gradu Zenica jer smo svjesni problema odljeva mozgova koji je strašan. Šokantno je koliko mladih, obrazovanih i pametnih dječaka i djevojčica odlazi iz našeg grada zbog nemara vlasti koja to mora prekinuti ako hoćemo da gradimo zdravo okruženje u našem gradu.

Preuzeto od: Romano Jalal, Ahmed Čalkić, Nejra Alić, Lejla Heleg, Ilma Čamdžić – učenici JU Prve gimnazije u Zenici za Prvu gimnaziju u Zenici, 24. 11. 2017. godine


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist