16 tipova ličnosti: Diskutant


Test ličnosti Myres Briggs jedan je od najraširenijih tipova ličnosti u svijetu i svake godine radi ga 2 miliona novih ljudi. Prema njemu postoji 16 tipova ličnosti među kojima je i tip ličnosti Diskutant (ENTP).

Ultimativni provokatori, uspješni u uništavanju argumenata i uvjerenja drugih – upravo su takvi Diskutanti. Takva njihova djela nemaju neki dublji značaj. To rade jer im je zanimljivo.

Imitiranje provokatora pomaže ljudima s tipom ličnosti Diskutant u razvijanju boljeg osjećaja za tuđi način razmišljanja i shvaćanje suprotne ideje. U stalnoj su potrazi sa znanjem i rado ga traže iz svog i tuđih uglova.

Riječi, ne djela

Nisu favoriti i to ih čini zadovoljnim. Vole da ‘’pričaju’’, tj. da daju ideje, predlažu načine rješavanja, motivišu i daju inspiraciju, ali da to sprovedu u djelo – NE! Da moraju upravljati svakodnevnim zadacima i sprovoditi riječi u djelo, ne bi bili uspješni. Oni su ti koji predlažu, učine korak nazad i prepuste drugim tipovima ličnosti da te njihove ideje, na najbolji način, sprovedu u djelo.

Ne bira riječi

Vole da se raspravljaju i uvijek imaju velik kapacitet dobrih argumenata, mada ponekad to može da bude iritantno. Može da smeta kada, na primjer, otvoreno ispituje šefa na sastanku. To može da završi loše jer oni ne biraju riječi u raspravama, što nije problem istomišljenicima, ali može biti problem drugim osjećajnijim tipovima ličnosti. Upravo tada, ostali tipovi
ličnosti uklanjaju ih ih svog kruga društva i udaljavaju se od njih.

Diskutanti u raspravama vide da im upravo njihovi bezosjećajni komentari ruše mnoge mostove ka cilju/prijateljstvu/uspjehu. Čineći drugima ono što bi htjeli da drugi čine njima, Diskutanti nemaju tolerancije prema ulizivanju i okolišavanju, pogotovo kada traže uslugu. Poštovani su upravo zbog vizije, povjerenja, znanja i iskrenosti. Te osobine često postaju prepreka za dublja prijateljstva i romantične veze.

Propuštaju prilike

Diskutanti imaju dug put ka uspjehu. Iskorištavaju svoje prirodne sposobnosti: intelektnu neovisnost i viziju, koje su veoma vrijedne kada su glavni ili kada ih sluša neko ko je glavni. Ukoliko se ispostavi da je taj put veoma dug i da zahtijeva posvećenost, Diskutanti upadaju u problem.

Uvijek će, u razradi neke ideje, morati ovisiti o nekom drugom. Ako provode više vremena pobjeđujući u raspravama, a ne u izgradnji sporazuma, Diskutanti će vidjeti da nemaju podršku za uspjeh. Zbog toga što su dobri odvjetnici / advokati, Diskutanti mogu otkriti da je najisplativiji izazov shvatiti sentimentalnu perspektivu i zagovarati kompromis.

Prednosti i mane

Kao i svaki tip ličnosti, Diskutanti imaju svoje prednosti i mane. Prednosti kojima Diskutanti raspolažu jesu:

Harizma – Znaju se dobro igrati sa riječima i to, sa svojom harizom, veoma dobro iznijeti. Njihova komunikacija je harizmatična, ali i informativna u isto vrijeme.

Brzo razmišljaju – Imaju felksibilan um i mogu da se prebacuje sa ideja na ideju, sa teme na temu u najkraćem roku.

Pametni su i inteligenti – Rijetko će propustiti priliku da nešto nauče, pogotovo nešto što je apstraktno.

Sa sobom ‘nose’ i par mana:

Bezosjećajan – Ponekad mogu da pogriješe u shvatanju emocija i osjećaja. Tada drugi postaju itolerantni na konstantni fokus Diskutanta na njegovu temu.

Itolerantnost – Ukoliko predložene ideje ne mogu pomoći onako kako to Diskutanti žele, neće samo odbaciti ideju nego i osobu koja ju je predložila.

Praksa – Diskutanti vole da daju ideje i sve što je apstraktno, međutim kada je u pitanju sprovođenje tih ideja – to nije njihovo polje. Ulazak u predetaljan opis ideje stvara im dosadu i gube interesovanje.

Poznate ličnosti koje su Diskutanti

Poznate ličnosti koje možda poznajete, a imaju tip ličnosti Diskutant jesu:
Adam Savage, Thomas Edison, Captain Jack Sparrow, The Joker

Šta mislite, da li vi imate tip ličnosti Diskutant? Ukoliko se niste pronašli u njegovim osobinama, pročitajte o Zapovjedniku i Logičaru.

Izvor informacija: 16personalities.com ; wikipedia.org ; truity.com
Izvor fotografija: IMDB ; RealLeaders ; YouTube


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist