Zagađenje zraka u Zenici tijekom zimskog perioda


Zagađenje zraka, nažalost, nije nepoznata pojava u BiH, pa tako ni u Zenici. Dolaskom zimskog perioda, nivo zagađenja je veći. Sagovornik, upravo na ovu temu, jeste dr. sc. Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora UG Eko forum Zenica.

Situacija tijekom mjeseca decembra je, kako kaže Lemeš, bolja nego prošle godine.

”Ove zime nisu još počele one epizode sa temperaturnom inverzijom, kada imamo velike epizode zagađenosti.”

Prisustvo magle, tijekom zimskog perioda, postaje dio svakodnevnice. Međutim, magla ne predstavlja zagađenost, nužno, ali se može pojaviti zajedno sa smogom.

Ako imamo maglu, to ne znači da je zagađeno. Ali, kada se pomiješaju magla i dim, iz dimnjaka, onda dobijamo smog, dobijamo ono što je otrovno.

Zakon o zabrani loženja uglja

Zakon o zabrani loženja uglja trebao je stupiti na snagu ove godine. U planu je da se zabrani loženje uglja, na području Zenice, kako kaže predsjednik Upavnog odbora UG Eko forum.

U Sarajevu to kreće od iduće zimske sezone. Međutim, da bi se tako nešto primijenilo, potrebno je da se ispune preduslovi. Jedan preduslov je da ljudi imaju mogućnost alternative. Dakle, ili da im se omogući priključak na plin, ili priključak na gradsko grijanje.

Način lakše implementacije ovog Zakona, prema riječima dr. sc. Lemeša, je bolje kontrolisanje onih koji prodaju, te onih koji distribuišu ugalj, nego da se to kontroliše po kućama i domaćinstvima.

Industrijsko zagađenje u Zenici

Izvor najveće količine zagađenog zraka, na području grada Zenice, je, duži niz godina, industrija. Poboljšanja, kada je u pitanju industrijsko zagađenje, iskazana su kroz projektne aktivnosti.

ArcelorMittal je počeo sa implementacijom nekih projekata, koji bi mogli da smanje zagađenost i već se vide neki rezultati. Međutim, ostali su još veliki poslovi da se završe na čeličani, aglomeraciji i koksari, tako da, ako ti projekti budu okončani, onda bismo mogli reći da smo u Zenici dobili bitku protiv industrijskog zagađenja.

Poznato je da se grad Zenica već duži niz godina bori protiv industrijskog zagađenja, te se građani protiv ovog problema bore kroz različite akcije.

Doprinos građana manjem zagađenju

Građani ne mogu mnogo da doprinesu smanjenju zagađenosti zraka, ali mogu da vode računa o tome šta lože u kućnim ložištima.

Onaj ugalj, kojeg lože, da bude kvalitetniji, odnosno, da je manje jalovine, a više uglja. Ukoliko se zagrijavaju loženjem drva, treba da lože suha drva, umjesto vlažna drva, zato što stepen vlage, opet, zavisi koliko će dima izaći iz peći.

Postoje certificirane peći, koje imaju bolji procenat sagorijevanja , tako da ispuštaju manje zagađujućih materija i to je jedino što građani mogu da urade, zaključio je dr.sc. Lemeš.

A sve ostalo je, zapravo, do velikih zagađivača, do kotlovnica i do industrije.

S obzirom da je zimski period ”okićen” prazničnim zagađenjem, više nego tijekom ljetnog perioda, ono što vam dr.sc. Samir Lemeš poručuje za kraj jeste:

Ukoliko je napolju zagađeno, ukoliko vidite na displejima i na zvaničnim sajtovima hidrometeorološkog zavoda da su visoke koncentracije prašine SO2, ili nemojte izlaziti napolje, smanjite izlaske na minimum, ili ukoliko ste u mogućnosti, bježite u planine, što bi rekli: RUN TO THE HILLS!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist