Škola debate “A sad mi(r)”


Mala škola debate u sklopu projekta “A sada mi(r)” djeluje od početka novembra. U projekat su uključeni mladi koji su prošli kroz niz debatnih online radionica. Trenirali su ih članovi Agore Džana Delibašić, Vildana Huseinspahić, Edin Zorić i Danko Damjanović. Učesnici su jučer imali prvo druženje uživo u Muzeju grada Zenice.

“Ovdje smo da, nakon radionica koje su bile online, imamo jednu radionicu uživo, a trajaće dva sata. U projekat su uključeni mladi, uglavnom osnovnoškolci, koji su kroz jedan vremenski period prošli razne debatne radionice”, kaže Džana Delibašić, jedna od trenerica debatnog kluba Agora.

Treneri Agore su učesnicima pomogli u razumijevanju debate i razvijanju govorničkih vještina. Radionicu u Muzeju su održali profesori Darian Pokaz i Edin Balta, koji imaju veliko iskustvo u debati i govorništvu. Darian Pokaz, profesor filozofije, sociologije i trener debatnog kluba Gimnazije SSST, kaže da se debatnim procesima bavi dugo. Ističe važnost osnaživanja suštinske ideje i važnosti debate kod mlađe generacije:

“Debatni proces ili proces kulture dijaloga se treba što ranije implementirati u školama i kod mlađe generacije, tako da bismo u kompleksnom svijetu komunikacija naprosto dobili nove generacije ljudi koji će biti sposobni da imaju te suštinske vrijednosti koje su nam jako bitne.”

Edin Balta i Darian Pokaz


U prvom dijelu radionice treneri su učesnicima ponudili korisne savjete vezane za govor tijela, retoriku, samopouzdanje i kulturu dijaloga. Pored toga, nastojali su učesnicima predstaviti način života vođen kulturom dijaloga, uvažavanjem drugog i drugačijeg, te ukazati na koristi bavljenja debatom još od osnovnoškolskog uzrasta.

“Ovdje smo da svojim iskustvom prenesemo važnost debate. Jako je bitno mladim ljudima da, još u nekom ko ima puno iskustva, vide da to sve vrijedi i ima razloga, tako da smo mi tu samo jedna potpora. Imaćemo interaktivnu radionicu u kojoj će oni debatirati, a mi ćemo im dati neke savjete i napraviti korekcije”, dodaje Pokaz.


Najprije su debatovali dugogodišnji članovi debatnog kluba Agora Džana Delibašić, Vildana Huseinspahić, Fatima Huseinspahić i Ajdin Delić. Debatovali su 1:1 na teme pomirenja i izgradnje zdravog suživota u BiH. Teze nisu znali unaprijed, a imali su svega par minuta pripreme. Nakog toga, profesori Pokaz i Balta dali su im korisne sugestije i analizirali njihove nastupe. Teona Nešović iz debatnog kluba Agora kaže:

“I osnovnoškolci su zatim debatovali po istom principu, ali na jednostavnije teze. Njihov entuzijazam, želja za učešćem i napretkom u tom polju, te timski duh i pozitivna energija kojom su zračili oduševili su sve prisutne. Njihove vještine snalaženja, široko znanje, sposobnost izražavanja, ali i aktivnog slušanja drugih također su bile impresivne. Treneri su i njima dali konkretne praktične savjete, te ih ohrabrili da se nastave baviti debatom.”

Gradski debatni klub “Agora” Zenica planira nastaviti sa radionicama za osnovnoškolce u narednom periodu, ugostiti članove Debatnog kluba “Opozit” Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koji će održati prezentacionu debatu učesnicima. Kao završnicu projekta Agora će organizovati Revijalnu debatu, koja će zbog epidemiološke situacije biti snimana i emitovana putem live streama kako bi građani Zenice imali priliku prisustvovati tom događaju.

“Po završetku projekta Agora će otvoriti poziv za nove članove, od kojih će neki biti i osnovnoškolci koji sudjeluju u ovom projektu, te nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima”, završava Nešović.

A sada mi(r) je projekat koji provodi Udruženje Naša djeca Zenica, uz financijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT u okviru USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost”.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist