Uvijek u potrazi za dobrotom: Posrednici


Test ličnosti Myres Briggs jedan je od najraširenijih tipova ličnosti u svijetu i svake godine radi ga 2 miliona novih ljudi. Prema njemu postoji 16 tipova ličnosti među kojima je i tip ličnosti Posrednik (INFP).

Istinski idealisti, uvijek u potrazi za dobrim čak i u najgorim situacijama i svim ljudima, traže način da sve bude što bolje – upravo takvi i jesu osobe sa tipom ličnosti Posrednik. Mogu se čak i doživjeti kao mirni i konzervativni, ili čak stidljivi. Ipak, Posrednici imaju unutrašnji plamen i strast koji zaista može doći do izražaja i zablistati. Čine 4% populacije. Najviše vremena mogu provoditi sa istomišljenicima, upravo zbog sklada i mira koji osjećaju, a koji također može biti izvor radosti i motivacije.

Gdje god i kad god, vode se načelima, a ne logikom. Pri odlučivanju kako će ići naprijed, uvijek će obratiti pažnju na čast, ljepotu, moral i vrline. Posrednike void čistoća njihovih namjera, a ne nagrade i kazne. Posrednici su svjesni ovih kvaliteta i ponosni su na njih, mada ne razumiju svi nagon koji stoji iza tih osjećaja.

Upoznaju sebe kroz svoj rad

Prethodno navedene osobine Posrednicima omogućavaju dobru komunikaciju sa drugima. Vješto se koriste metaforama i parabolama, te sami stvaraju simbole kako bi što bolje podijelili svoje ideje. Snaga ovog stila komunikacije i predstavljanja dobro se uklapa u kreativne poslove, pa su većinom Posrednici pjesnici, književnici i glumci. Njima je mnogo važno razumjeti sebe i svoje mjesto u svijetu, a najbolje se upoznavaju kada sebe projektuju kroz svoj rad.

Dar za jezike

Talenat Posrednika za komunikaciju ne zadržava se samo na maternjem jeziku. On se ogleda i u učenju drugog, pa čak i trećeg, stranog jezika. Ovaj talenat se jako dobro uklapa za njihovom željom i skladom. Ovo može biti i odraz visoke lingvističke (jezičke, verbalne) inteligencije gdje osobe koje posjeduju pomenutu inteligenciju vole čitati knjige, novine, pišu, uživaju u igrama riječi, komunikaciji i učenju stranih jezika.

Od energičnog do bezvoljnog

Za razliku od društvenijih tipova ličnosti, Posrednici se fokusiraju na samo nekoliko ljudi. Ako preuzmu previse odgovornosti, ostat će bez energije i volje. Preopterećeni svim lošim u svijetu koje ne mogu poporaviti, postaju negativni i bezvoljni. To je loš prizor i za njihove prijatelje koji ovise od optimizma (pozitive) Posrednika.

Ukoliko pretjeraju, mogu se izgubiti u potrazi za dobrim i zanemariti svoje lične potrebe. Često se izgube u dubokim mišljenjima, uživanju dok razmišljaju o filozofskim situacijama. Ako se ne kontrolišu, mogu izgubiti kontakt i povući se u ‘’svoj svijet’’.

Prednosti i mane

Kao i svaki drugi tip ličnosti, Posrednici imaju svoje prednosti:

Velikodušni – Uživaju u jednakosti i uvijek žele podijeliti svoje dobro sa ostalim. Bore se da se svačiji glas čuje.

Kreativni – Stvari mogu sagledati iz potpuno drugačije perspektive. Stvari dovode u neobičan i kreativan odnos. Nije ni čudo što su uvijek uključeni u kreativne projekte, umjetnost, dramu…

Otvorenog uma – Toleratni su na ljudska uvjerenja, životne stilove i odluke, te to potpuno poštuju.

Mane:

Samokritični – Posrednici mogu toliko toga velikog očekivati od sebe. Kada se desi da ne ispune vlastita očekivanja, mogu se vidjeti kao sebićne.

Izbjegavaju svađe – Udovoljit će drugima, samo da bi izbjegli svađu i rasprave.

Teško ih je upoznati – Vode privatan život zbog čega ih je veoma teško upoznati.

Posrednici koje možda poznajete

William Shakespeare, Julia Roberts, Johnny Depp, Fox Mulder

Da li ste se pronašli u opisu tipa ličnosti Posrednik? Ukoliko ne, pročitajte i o Arhitektu, Logičaru, Zapovjedniku, Diskutantu i Zastupniku.

Izvor informacija: 16personalities.com ; truity.com ; wikipedia.org
Izvor fotografija: Flair ; Pinterest


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist