Aktivist ili Protagonist? 16 tipova ličnosti


Test ličnosti Myres Briggs jedan je od najraširenijih tipova ličnosti u svijetu i svake godine radi ga 2 miliona novih ljudi. Prema njemu postoji 16 tipova ličnosti među kojima su Protagonisti (ENFP) i Aktivisti (ENFP).

PROTAGONISTI

Puni strasti i harizme, čine oko 2% stanovništva, a često su to naši političari/ke, treneri/ce i učitelji/ce koji dopiru do drugih i potiču ih da čine dobro u za druge i sebe. Uz prirodno samopouzdanje, Protagonisti uživaju kada vode druge da bi poboljšali svoju zajednicu i sebe.

Zrače autentičnošću, brigom i altruizmom što ih čini jakim osobama. Svoje mišljenje kažu bez straha, a komunikaciju sa drugima vide laganom. Njome dopiru do svakog čovjeka, bilo to logikom ili emocijama. Protagonisti lahko vide tuđe motive i naizgled nepovezano vežu u cjelinu. Interes ka ljudima im je (pre)iskren. Imati veliko povjerenje u nekog im je samoispunjavajuće zbog toga što im pomaže da budu bolje osobe. Osim toga, druge vode na put uspjeha, navode ih da rade zajedno, kako za sebe tako i za zajednicu. Nekada pretjeraju sa optimizom, pa druge guraju dalje nego što su spremni da idu.

Protagonisti imaju ogroman kapacitet za misli o sebi. Često tuđe probleme pripisuju sebi, pa ih doživljavaju kao svoje, što može razviti vrstu emocionalne hipohondrije. Ako dođu to tačke kada ne prave razliku između tuđih i svojih problema, može ih onesposobiti da vide dalje od tog problema.

Prednosti koje posjeduju Protagonisti jesu: tolerancija, harizmatičnost, altruizam, prirodne su vođe. A mane jesu: nemarnost za svoje potrebe, mogu postati preosjećajni, teško im je donositi velike i komplikovane odluke.

Protagonisti koje možda poznajete: Barack Obama, Oprah Winfrey, Jennifer Lawrence, Daenerys Targaryen

AKTIVISTI

Aktivisti su slobodnog duha, često glavni zabavljači u društvu. Šarmantni, neovisni i energični aktivisti čine 7% stanovništva i uvijek se mogu primijetiti. Osim toga što žele zadovoljiti druge, posjeduju vizionarsku prirodu što im omogućava da čitaju između redova.

Ako su pronašli nešto što im aktivira maštu, Aktivisti će stvoriti energiju koja ih stavlja u centar pažnje. Samopoštovanje im ovisi o njihovoj sposobnosti da nađu originalna rješenja. Vole da pri tome ne budu ograničeni, da imaju slobodu i budu inovativni. Ukoliko dođe do ograničenja mogu izgubiti strpljenje i postati potišteni.

Aktivisti znaju kako se opustiti i mogu se u trenu preobraziti iz strastvenog idealista na radnom mjestu u maštovitu osobu. Druženje im daje emocionalno povezivanje sa drugima, a vjeruju da svako treba vremena da prepozna svoje osjećaje. Osjećajnojst i emocije su prirodna tema Aktivistima.

Aktivisti također imaju svoje prednosti i mane. Prednosti kojima Aktivisti raspolažu jesu: radoznalost, energičnost, entuzijazam, imaju jako dobre komunikacijske vještine, znaju kako se opustiti, prijateljski nastrojeni. Naravno, posjeduju i mane od kojih su: siromašne praktične vještine, teško im je da se fokusiraju na jednu stvar, overthinking – pretjerano razmišljaju / promišljaju, lahko se stresiraju, mnogo emocionalni.

Aktivisti koje možda poznajete: Robin Williams, Rusell Brand, Will Smith, Meg Ryan, Elen DeGeneres…

Jeste li vi Protagonist ili Aktivist? Ukoliko se ne pronalazite u opisanim tipovima ličnosti, možete pročitati i o Arhitektima, Logičarima, Zapovjednicima, Diskutantima, Zastupnicima i Posrednicima.

Izvor informacija: 16personalities.com ; wikipedia.org ; truity.com
Izvor naslovnih fotografija: knowyourmeme.com ; biography.com ; Naples Daily News


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist