Šta je uslijedilo nakon Positive Radiation Festivala?


Tačno prije četiri mjeseca, završen je prvi Positive Radiation Fest u Zenici, koji je u Zenici okupio četiri grupe mladih ljudi aktivnih u svojim lokalnim zajednicama. Oni su predstavljali svoje organizacije – Omladinski klub Zvornik, Omladinsku novinsku asocijaciju u BiH, udruženje mladih Pod našom tvrđavom Maglaj – Sub castro nostro, i Budi Muško Klub Tuzla.

Prvo smo, kroz dobru pripremu, obezbijedili četiri kvalitetna dana druženja i učenja. A onda smo uz pomoć mentorskih organizacija učesnicima dodijelili grantove za provođenje inicijativa koje su smislili tokom četiri dana koje su proveli u Zenici.

Učesnici prvog Positive Radiation Festa u Zenici na jednoj od radionica

Naime, dvadeset i troje učesnika je na radionicama u Zenici učilo i sticalo vještine koje su potrebne za sprovođenje jedne inicijative, učili su o menadžmentu organizacije kao što je Udruženja “Naša djeca”, te su prisustvovali drugom dijelu festivala u kojem su kao govornici učestvovali Ajna Jusić, Nejra Latić Hulusić, Marko Tomaš, Feđa Štukan, Zlatan Školjić i Nusmir Muharemović. Na ovaj način, učesnici i posjetioci su mogli čuti njihova životna iskustva.

Time je završen Positive Radiation Fest, te je četvrtog dana posjete Zenici ekipa Radija Active pozdravila i ispratila nove prijatelje na put. Ali, naravno – tu se naš kontakt ne prekida. U narednim mjesecima kreiraju se i razrađuju planovi za realizaciju zamišljenih ideja. Učesnici su zajedno sa svojim mentorima radili i učili o tome kako da njihove ideje i aktivnosti poštuju mjere koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Nažalost, upravo zbog pandemije, muzički dio festivala nije održan ove godine. Međutim to nas nije obeshrabrilo da nastavimo sa planiranim aktivnostima. Kroz Positive Radiation emisije smo najavljivali naše goste muzičare, a neki od njih su Bratt Section i Frenkie sa kojima smo i razgovarali.

Bratt Section u Radiju Active

Nakon što su se uvjerili da je sve spremno, učesnici su krenuli u akciju. Budi Muško Klub je sa svojim projektom DetonAktivizam imao za cilj podići svijest o omladinskom aktivizmu. Učesnici festivala iz Udruženja mladih Pod našom tvrđavom- Sub castro nostro su realizacijom svoje ideje željeli poboljšati kulturno-umjetnički sadržaj u svojoj lokalnoj zajednici. Projektom “Nešto na našem” su upravo to i ostvarili. Omladinski klub Zvornik se fokusirao na edukaciju u sferi web programiranja kroz osam realizovanih radionica, dok se Omladinska novinska asocijacija u BiH fokusirala na edukaciju o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, provjeri činjenica, tehnikama intervjua i korištenja fotografija i vizualnog storytelling-a.

Možemo zaključiti da su mentorske organizacije Mostar Rock School, Udruženje “Zdravo da ste”, Centar za omladinski razvoj PRONI i Centar za postkonfliktna istraživanja odradile odličan posao i pružile neograničenu podršku učesnicima festivala, te je zajedničkim snagama iz svake inicijative izvučen maksimum.

Positive Radiation Fest je iz Zenice poslao nešto svoje i u druge gradove s namjerom da ohrabri mlade ljude da budu još aktivniji u svojim lokalnim zajednicama i da tako budu primjer svojim sugrađanima.

Ismar Ajkunić – učesnik Festivala ispred ONAuBiH

Zadovoljni konačnim proizvodom, učesnici prvog Positive Radiation Festa su osnaženi mladi, a Zenica je bogatija za jedan edukativno-zabavni festival koji očekujemo i naredne godine.

Video o cijelom festivalu možete pogledati ovdje.

Napominjemo da su sve aktivnosti projekta održane poštivajući sve epidemiološke mjere propisane od strane nadležnih Kriznih štabova.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist