Sve što je stalo u 2020.


U 2020. godinu zakoračili smo puni entuzijazma, i ne sluteći kako je pred nama godina puna novosti i izazova, ali i istrajnosti u svim sferama, te godina novih dostignuća.

Početkom godine, zvanično smo, uz podršku IOM-a, počeli sa Pollution Revolution projektom. Uvodna aktivnost samog projekta bio je trodnevni kamp koji smo organizovali u mjesecu i februaru, a na kojem je učestvovalo tridesetero mladih iz Zenice koji su narednih mjeseci radili na kreiranju medijskih sadržaja i organizovanju događaja.

U periodu od  27. do 29. februara, kao jedna od šest organizacija iz Bosne i Hercegovine,  učestvovali smo na prvom Western Balkans Civil Socity Summitu koji je održan u Tirani.

Realizovali smo sve naše regularne aktivnosti, organizovali događaje i spremali se za još jednu interkulturalnu razmjenu, a onda je uslijedio lockdown.

Online sastanak redakcije Radija Active

April i maj pamtit ćemo po online redakcijskim sastancima, prilagođavanju programske sheme RadiYa Active novim uslovima, ali i tome što su naše kuće zamijenile studio, pa su sve autorske emisije vođene iz naših domova. Čak i u tim trenucima, mladi našeg Udruženja pokazali su spremnost da se aktiviraju, nastave sa svim aktivnostima, a upravo u tim momentima došli su i na nove ideje, pa je tako nastala i ideja o Active Top Ten emisiji i sedmičnoj listi hitova. Danas, nekoliko mjeseci kasnije Active Top Ten postao je prepoznatljiv na muzičkoj sceni i promovisao je na desetine domaćih bendova.

U tom periodu, odlučili smo poboljšati sve što se poboljšati može pa smo plasirali i novi Web portal sa potpuno novim prilagođenim izgledom.

Budi Muško Klub nastavio je svoje online sastanke na kojima su pričali i kritički pristupili svim temama od važnosti za tinejdžere i njihov zdrav razvoj, dok je Dječiji parlament pokrenuo kampanju „Parlamentarci u vanrednoj situaciji.“

Polovinom godine ponovo se sastajemo u prostorijama i nastavljamo tamo gdje smo stali. U međuvremenu organizujemo nove događaja, spremamo nove projekte, ostvarujemo nove suradnje i partnerstva.

U mjesecu julu bili smo domaćini prve posjete u okviru projekta Studijska razmjena mladih novinara koji realizuje Trend radio iz Velike Kladuše, dok su naš Radio Active i Free radio iz Velike Kladuše bili partneri. U okviru projekta realizovano je sedam susreta 35 mladih novinara, a kao finalni rezultat projekta je i dokumentarni film na kojem je radila ekipa Radija Active.

Projekat Pollution Revolution realizovan je sve do mjeseca augusta, a u sklopu projekta kreirana su  74 medijska sadržaja koje su kreirali mladi članovi redakcije Radija Active. Organizovali smo ukupno četrnaest događaja raznih formata, između ostalog: Tour de Zenica – vožnju biciklima, kurs fotografije; Jazz Night, Zanat fest, panel diskusije na različite teme itd. Detaljnije o temama i aktivnostima ovog projekta možete čitati na activezenica. org

U momentu kada su mjere još uvijek bile na snazi, pomislili smo da nećemo uspjeti realizovati finalni događaj onako kako smo zamislili, budući da smo u planu imali muzički koncert – odlučili smo se na online varijantu. Po prvi put u našoj organizaciji, 25. augusta organizovali smo online koncert grupe Dizeštat, koji je naša publika mogla pratiti putem live stram-a na našem YouTube kanalu.

Već sutradan, započeli smo novu avanturu zvanu Positive Radiation Festival koji smo s nestrpljenjem čekali i u koji smo uložili puno truda. Iako smo zbog epidemioloških mjera otkazali muzičke koncerte, ipak smo sretni što smo ga uprkos svemu uspjeli realizovati u periodu kad su mnoge stvari otkazane. Priliku da učestvuju na Positive Radiation Festivalu dobile su četiri omladinske organizacije iz BiH koje su mentorisale organizacije koje se duži niz godina bave radom sa mladima. Narednih mjeseci, omladinske organizacije radile su na realizaciji svojih ideja u svojim lokalnim zajednicama za koje smo im, zajedno sa našim partnerima, obezbijedili finansijsku podršku.

Druge i treće noći festivala, održane su panel diskusije pod nazivom “Ajmo pričati o…” . Govornici prvog događaja bili su Feđa Štukan, poznati bh. glumac i autor knjige Blank, i Ajna Jusić, mlada aktivistkinja i predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, koji su ispričali svoje životne priče.

Prva panel diskusija “Ajmo pričati o…” – Feđa Štukan i Ajna Jusić

O aktivizmu iz ugla umjetnosti, tokom događaja „Ajmo pričati o…“, razgovarali smo sa Nejrom Latić-Hulusić, bh.režiserkom, Markom Tomašem, poznatim bh. književnikom, kao i glumcima Bosanskog Narodnog pozorišta – Zlatanom Školjićem i Nusmirom Muharemovićem.

Druga panel diskusija “Ajmo pričati o…” – Marko Tomaš, Nejra Latić- Hulusić , Nusmir Muharemović

Događaji su se emitovali i na live stream-u putem društvenih mreža RadiYa Active, a ukoliko ih niste premijerno pogledali, svakako vam preporučujemo da ih pogledate na YouTube kanalu Active Zenica.

U mjesecu septembru pomažemo četvero polaznika obuke UMID-16 da realizuju svoju inicijativu pod nazivom Success story“.  U tom periodu nastavljamo i sa saradnjom sa Fondacijom za kreativni razvoj, gdje učestvujemo na Festivalu kratkih društveno angažovanih filmova i promociji istih u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Kroz cijelu godinu, pomagali smo, ali i učili od onih koji su stariji od nas, a u oktobru smo audio turama krunisali projekat Žensko lice Zenice koji smo realizovali sa Udruženjem „Naš most“.

Zahvaljujući British Councilu, koji su prepoznali naš medij, dobili smo priliku da članovi naše redakcije dva mjeseca budu mentorisani i da dobiju korisne savjete od novinarke Jovane Gligorijević.

Gradski debatni klub Agora, koji je od 2018. godine redovna aktivnost našeg Udruženja, nastavio je sa realizacijom svojih aktivnosti u sklopu projekta A sada mi(r), koji se realizuje u okviru projekta Pro budućnost uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. U okviru ovog projekta organizovan je Trening za trenere, kao i Mala škola debate na kojoj se osnovci uče vještinama debatiranja i argumentovanog raspravljanja.

STUDIYO

Ove godine i više nego ikad, naši članovi dobar dio vremena proveli su i u produkcijskom studiju kako bi iz njega izašli kreativni i kvalitetni video sadržaji – njih čak šezdeset i pet.

Pored toga, iz produkcijskog studija proizašle su i četiri pjesme. Prva pjesma objavljena je u januaru i nosi naziv Ferid, a izvode je Kenan i Danko.

Druga pjesma „Sama“ djelo je kantautorice Asje Kadić, a upravo za ovu pjesmu snimljen je i prvi spot u produkciji StudiYa Active. Spot je osvojio i prvo mjesto u svojoj kategoriji na Festivalu filma djece i omladine 2020.

Pjesme Frontline i Dance objavio je zenički bend Bruhuuhu, a obje pjesme snimljene su i producirane u Active studiYu. Pored toga, kao finalni rezultat projekta “Mladi, muzika i mediji” koji smo realizovali sa udruženjem “Prijatelji Srebrenice”, održan je online koncert koji možete poslušati klikom na link.

Između ostalog, studiYo su za svoje probe koristili i mladi neafirmisani zenički bendovi.

Pored toga, naša ekipa ispratila je skoro sva dešavanja za mlade u Zenici, između ostalog i prvi TEDxMasarykova događaj. Aktivno smo radili i na snimanju anketa kako bi u našem programu čuli i mišljenje građana Zenice o određenim aktuelnim temama. Svakako, veliki dio naših sadržaja posvetili smo našem gradu Zenici – historiji i znamenitostima, kao i jednom od simbola grada – Čeliku.

DJEČIJI PARLAMENT

Ono sto nam je najviše nedostajalo u 2020. godini jeste zvuk dječijeg smijeha u prostorijama. Iako su sastanci Dječijeg parlamenta, u velikoj mjeri izostali, trudili smo se da budemo u stalnom kontaktu sa djecom, razgovarali s njima o cijeloj situaciji, online obrazovanju i poteškoćama sa kojima se susreću. Tri člana Dječijeg parlamenta početkom godine, uključila su se u program PowerUp radija iz Švicarske gdje su pričali o situaciji u BiH, aktivnostima i dječijim pravima. U mjesecu julu bili smo dio online ljetnog kampa zajedno sa djecom iz Hrvatske, Švicarske i Poljske.

Neki od njih pisali su i objavljivali svoje tekstove na web portalu activezenica.org, a u mjesecu novembru realizovali smo i emisije povodom Dana djeteta. U toku je rad na kampanji „Djeca medija“ koja će biti realizovana u narednom periodu, a dio je niza kampanja koje realizuju organizacije mreže „Snažniji glas za djecu“ u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

BUDI MUŠKO KLUB

Budi Muško Klub Zenica osnovan je krajem 2019. godine kao jedna od aktivnosti Udruženja, a već sada broji 60 članova koji vrijedno rade na svim aktivnostima  i koji su ove godine ostvarili zapažene rezultate.

Ovako izgleda godina u brojkama za Budi Muško Klub Zenica.

Ukupan broj održanih radionica: 38

Ukupan broj online meeting-a tokom pandemije: 5

Ukupan broj učestvovanja na seminarima (u drugim gradovima ove godine na Vlašiću): 1

Ukupan broj snimljenih videa: 6

Ukupan broj realizovanih treninga za vršnjačke edukatore: 2

Ukupan broj realizovanih radionica u Medicinskoj školi: 13

Ukupan broj web članaka ispred BMK: 12

Ukupan broj realizovanih teambuilding-a: 2

Ovog novembra, unikatno – onako kako jedino i znaju – obilježili su i šesnaest dana aktivizma, i skrenuli pažnju na nasilje nad ženama.

U toku cijele godine naše prostorije bile su otvorene za posjete mladih, pa su nas tako, uz pridržavanje svih mjera, u augustu posjetili mladi iz ASuBIH-a za koje smo održali radionicu javnog nastupa u  medijima.

Naši članovi i ove godine bili su dio raznih seminara i edukacija iz oblasti medija, aktivizma i ljudskih prava.

U 2020. godini kreirali smo i naš prvi instagram filter u okviru medijske kampanje projekta Zenici, s ljubavlju.

Kada smo mislili da je to sve, u decembru smo započeli još jednu divnu priču u saradnji sa Odborom za međureligijsku saradnju Zenica pod nazivom „Da svi budu (za)jedno!“. Prva emisija emitovana je u ponedjeljak 28.12., a i cijelu narednu godinu moći ćete uživati u međureligijskom sadržaju na talasima RadiYa Active.

Naravno, u Novu godinu ulazimo sa novim idejama i projektima koje jedva čekamo da podijelimo sa vama.

Ostavićemo lažnu skromnost po strani, i reći da su ovo za nas ozbiljne brojke i da smo itekako ponosni na aktiviste našeg Udruženja. Ipak sve brojke mogu se samo množiti kada su u pitanju osjećaji koje smo izazvali jedni u drugima. Ova godina naučila nas je kako je tim važan i kako je lakše kad i lijepe trenutke, ali i one manje lijepe, dijelimo zajedno.

U nadi da će 2021. biti sretnija za sve nas,

Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist