Potraži prijatelja srcem


Sve situacije koje su se desile u proteklih nekoliko godina, i dobre, a i one loše, ostale su popraćene od jedne osobe. Ta osoba je uvijek bila uz mene. Nikada mi nije dozvolila da padnem, a da nakon tog bolnog i teškog pada ne ustanem. Uvijek me podržavala najljepšim i najdražesnijim riječima koje su izlazile, ne iz usta, već iz srca. Otkucaje tog srca sam osjećala čak kilometrima daleko.

Nije dozvolila da se ne čuje. I neće. Znam da neće. Jer to srce ispunjeno vedrinom, strpljenjem i ljubavlju kucalo je punom brzinom kad god osjeti da nešto sa mnom nije u redu. Kada krene suza iz moga oka to srce se sklupča i počne tugovati, ali ostane dovoljno jako i snažno da me utješi i osnaži. Ne brine samo to jadno i darežljivo srce za mene. Brine i duša. Najljepša i najmirnija duša. Znam to jer je povezana sa mojom. Jednostavno su se pronašle i zavoljele bez postavljanja ijednog pitanja.

Kada su zajedno one putuju u najljepše bašte, krajolike, šume. Posjete najljepše destinacije koje ni jedno oko nikada nije vidjelo. Oči to ne mogu. To je nešto posebno. Te duše jednostavno nađu smiraj i spokoj jedna kraj druge. Ništa ostalo im nije važno. Ne brinu o nebitnim sitnicama kao mi ljudi. Sve što stane u jedan dlan im je dovoljno. To je ruka zbog koje, kada je uzmem, osjetim toliku povezanost i nježnost. Ništa nije ljepše od toga. Samo je jedno dovoljno, a to je kad znaš da ta osoba misli na tebe.

A kad je vidiš, srce zatreperi. To nije ljubav koju svakodnevno osjetiš. To nije neka prolazna simpatija zbog koje osjetiš lude leptiriće u stomaku koji se uzbude i polude kada je vidiš. To je ljubav koju rijetko ko nađe. To je prijateljstvo koje ostaje kroz čitav život. To je osoba koja bi sve dala samo da čuje tvoje mišljenje. To je duša kojoj je dovoljno samo da si joj blizu. To je srce koje te bez obzira na kilometre, riječi i misli čuva u sebi. Raduje ti se. Samo tebi. Dovoljno je da postojiš. Dovoljno mu je da si sretan i da te osjeti u svakom svom otkucaju koji napravi.

Srce ne bira koga će zavoljeti i za koga će se vezati. Njemu nije bitan tvoj izgled, godine ili rasa. Kada bi ljudi bar malo slušali svoje srce. Kada bi bar malo prestali razmišljati o stvarima koje su bile i prošle. Srce, jadno i nevino, traži sebi slično. Ne razumije ljudske muke i misli. Kad bi bar naučili gledati srcem, a ne očima. Srce vidi ono što oči nikada neće. Srce kaže riječi koje nije rekao nijedan pjesnik u najljepšim pjesmama. Ni najljepše stvari nije moguće dodirnuti kao što ih srce osjeti. Ono ima tu moć, koja je uz prijateljstvo sve moćnija.

Pravo prijateljstvo ne mogu pobijediti ni najjače vojske. Ta osoba sa zlatnim srcem zaslužuje sve na svijetu i dala bih joj sve što imam samo da ostane kraj mene. Srce nam kaže ko su pravi prijatelji čak i kada mozak ne zna odgovor.

Tekst: Amira Spahić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist