Pozitivna priča Filozofskog fakulteta u Zenici


Bosna i Hercegovina je država sa jako malo napretka u nauci, a mnogo napretka u bilo čemu drugom što sa knjigom nema veze. Vodeći u broju kladionica, službenih auta, broju nezadovoljnih mladih koji se „hvataju noge“, nekoliko studenata i studentica sa trenutno četvrte godine Odsjeka za njemački jezik Filozofskog fakulteta u Zenici su isplivali iz „svakodnevnice“ i vodili se ruku za ruku, za nauku, u svom fahu. Svaki napredak u nauci zaslužuje da bude promovisan, da bi se narodima Bosne i Hercegovine podigla svijest o bitnosti njegovog postojanja u bilo kojoj kulturi na svijetu, a kamoli u našoj koja je toliko stara i ima toliko toga da priča. Ovim putem promovišem jednu pozitivnu priču, vrijednu pažnje svih očiju ljudi u BiH.

Pandemija koronavirusa dovela je do haosa i ludila koje je pokrenulo masu promjena u svim sferama u životu, a pogotovo u jeziku koji govorimo. Masa riječi se “čuje”, i u našem jeziku i u stranim jezicima. Iz stranih jezika, riječi su “ušle” u naš jezik.

Naučnici Instituta za njemački jezik u Mannheimu su od marta 2020. godine sakupljali nove riječi koje su se pojavile tokom pandemije, te su ih objavili na svojoj web stranici – njih skoro 700. Radi se o riječima koje su već poznate, samo sa novim značenjem.

Nekoliko studenata četvrte godine Filozofskog  fakulteta u Zenici sa Odsjeka za Njemački jezik i književnost napravili su GLOSAR, u kojem su preveli i dali objašnjenja za skoro sedamsto njemačkih riječi koje su nastale za vrijeme pandemije koronavirusa.

Studenti Odsjeka za njemački jezik i književnost, koji su radili na ovom projektu od mjeseca oktobra 2020. godine pa do januara ove godine, su Adnan Valentić, Adelisa Behramović, Emina Horić, Nihada Softić, Emina Sinanović, Elma Šut kao i profesorica Belma Polić, koja je studentima bila vjetar u leđa tokom procesa izrade glosara i tokom studiranja. I da, glosar se nalazi online, jer se među ovim studentima germanistike krije i talent za kreiranje web-stranica. Adnan Valentić je kreirao i uredio web-stranicu.

Projekat izradnje glosara ima i svoje plodove – dva istraživačka rada, a sam projekt će biti prezentovan i na drugoj Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Prozor u svijet obrazovanja, nauke i mladih”.

Uspjeh se ne ogleda u novcu i u slavi, nego sigurno u znanju, i samo znanju. Znanje je prozor u svijet, bolji svijet od ovog kakvog ga danas imamo – u to moramo biti sigurni. I svijet, koji smo dobili u amanet od svojih roditelja, moramo krojiti po visokim standardima.

Autorica fotografije: Jasmina Horić


P. S. Želim da se zahvalim profesorici Belmi Polić i kolegama i kolegicama na prilici, jer sam i ja dio ovog tima koji pravi promjene i na svoj i jedinstven način daje doprinos nauci. Nauka je jedini način da Bosna i Hercegovina napreduje, sigurna sam. A mi to itekako radimo. I srce mi je zbog tog k’o Amerika. Također se zahvaljujem Adnanu koji je “podigao” ovu stranicu i postavio njen temelj.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist