Rak grlića maternice – važnost prevencije


Rak grlića maternice najčešći je maligni tumor ženskih spolnih organa, koji se na skali učestalosti malignih bolesti žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Najčešće obolijevaju žene između 35 i 50 godina života.

U mjesecu januaru, tradicionalno se obilježava Evropska sedmica borbe protiv raka grlića maternice. Ove godine, obilježava se od 18. – 24. januara. Nešto više o samom raku grlića maternice, o načinima prevencije kao i rizikofaktorima, pitali smo Belmu Jaganjac i Medinu Husibegović, studentice pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Na samom početku, Jaganjac objašnjava kako je zapravo glavni uzročnik raka grlića maternice HPV virus i to tipovi 16 i 18 koji su uzročnici malignih promjena na ćelijskom nivou grlića maternice. Ono što ovu bolest čini posebno opasnom jeste gotovo potpuni izostanak simptoma sve dok bolest ne dođe u poodmakli stadij, objašnjava Husibegović. Neki od simptoma raka grlića maternice mogu biti obilna krvarenja mimo menstrualnog ciklusa, krvarenje prilikom seksualnog odnosa, iznimno dugi menstrualni ciklusi, bolovi i osjećaj pritiska u samoj zdjelici. Nakon uočavanja simptoma, od iznimne važnosti je posjeta ljekaru kao i pravovremena reakcija, a s ciljem zaustavljanja daljnjeg širenja kancera.

Najbitniji i najpouzdaniji način utvrđivanja promjena na ćelijskom nivou grlića maternice jeste PAPA test, nastavlja Jaganjac. Nažalost, kako primjećuje, veliki broj žena nema ovu naviku, a bitno je naglasiti kako se svakoj ženi nakon 21.-e godine života preporučuje da obave PAPA test barem jednom godišnje. Jedan od razloga zašto žene ne idu redovno na testiranje jeste činjenica da neke od njih prosto zaborave ili nemaju tu naviku. Neke žene misle da je PAPA test jako skup i bolan. Oba mišljenja su pogrešna. PAPA test je dostupan besplatno za žene ZDK-a na Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. Također, samo testiranje nije bolno i moguće je osjetiti tek kratkotrajnu nelagodu.

Obzirom da je najbolji način prevencije i borbe protiv raka grlića maternice sama rana intervencija te pravovremeno reagiranje nakon dijagnoze, osvještavanje žena o značaju PAPA testa je iznimno bitno.

“Na nivou cijele Bosne i Hercegovine u toku 2019. godine, otkriveno je 566 slučajeva (23 u ZDK, pri čemu je njih 8 umrlo zbog bolesti), što je poražavajuća brojka uzevši u obzir da je po zvaničnim statistikama broj umrlih u 2018. godini bio osamdeset četiri. Ta brojka je ogromna ako uzmemo u obzir činjenicu da imamo dobre programe prevencije i ranog otkrivanja malignih promjena grlića maternice, što nas opet vraća na važnost PAPA testa.” – iznosi Husibegović.

Najbitnije oružje za podizanje svijesti o raku grlića maternice, kako kaže Jaganjac, mogla bi biti izvjesna suradnja medija sa ljekarima, pri čemu bi direktno na određenim medijskim kanalima ljekari imali priliku da više pričaju o raku grlića maternice, ali i da osvijeste žene o važnosti redovnih pregleda i testiranja.

“U mjesecu januaru, studenti medicine širom naše zemlje organiziraju razne aktivnosti u vidu humanitarnih akcija, preventivnih programa i edukacija gdje se govori o raku grlića maternice i važnosti njegove prevencije”, ističe Jaganjac.

Najveći rizični faktori kojih treba biti svjesna svaka žena su rani seksualni odnosi (prije 17-e. godine), mijenjanje seksualnih partnera, loša genitalna higijena. Kako kaže Husibegović, svi navedeni faktori ne izazivaju direktno rak grlića maternice, ali mogu dovesti do infekcije HPV virusom koji je direktan uzročnik ove opake bolesti.

Kod žena čiji je imunitet jak, organizam se može sam izboriti sa HPV virusom, te potpuno izbaciti virus iz sistema za godinu ili godinu i pol. S druge strane, žene sa narušenim imunitetom, kao i žene koje boluju od neke autoimune bolesti, teže se bore sa HPV virusom koji se u tom slučaju može zadržati u organizmu i do nekoliko godina, što daje virusu vremena za promjene na ćelijskom nivou grlića maternice.

Obzirom da se HPV virus prenosi spolnim putem, preko kože ili sluzi prilikom seksualnog odnosa, te da su muškarci prijenosnici a pri tome ne moraju imati nikakve simptome, Jaganjac kaže da sve djevojke i žene trebaju znati koliko je kontracepcija bitna.

Jedan od dobro poznatih rizikofaktora za razvoj mnogih vrsta karcinoma pa tako i karcinoma grlića maternice jeste pušenje. Komponente nikotina negativno djeluju na ustrojstvo naših ćelija i žene koje puše imaju dva puta veće šanse da obole od karcinoma grlića maternice.

Genetske predispozicije također mogu dovesti do razvoja karcinoma grlića maternice, a žene u čijim porodicama već postoje slučajevi ovog karcinoma, imaju 3-4 puta veće šanse da obole od istog. Još neki od rizikofaktora mogu biti razne genitalne infekcije, naročito klamidija.

Studenti pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, kao jednu od aktivnosti u sklopu sedmice svjesnosti o raku grlića maternice, navode i izložbu umjetničkih radova za srednjoškolce koju će biti moguće posjetiti svaki radni dan u toku iduće sedmice pod sloganom “Umjetnošću protiv bolesti – prevencija raka grlića maternice”. Cilj ove izložbe jeste upravo podizanje svijesti o ovoj bolesti, o bitnosti rane prevencije i redovnih ginekoloških testiranja, ali i razbijanje raznih ustaljenih mitova o PAPA testu, te oboljenju uopće. Izložba će se održati u Gradskom muzeju u Zenici. Iako je prvobitno osmišljena kao izložba za srednjoškolce, Jaganjac kaže kako će izložba ipak biti otvorena za sve građane i građanke koji bi željeli čuti nešto više o ovoj bolesti.

U utorak, 25. januara, svi koji se odluče doći u Gradski muzej moći će čuti istinitu priču iz prve ruke. Naime, svim posjetiteljima obratit će se bivša pacijentica koja je pobijedila ovu opaku bolest.

“Cilj ove manifestacije jeste pokazati ženama da PAPA test nije nikakav bauk, da ne trebaju gledati na isti kao na obavezu i da trebaju istinski shvatiti njegovu važnost”, zaključuje Jaganjac.

Tekst napisao: Kenan Beganović
Izvor fotografije: inz.ba
Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist