Karton revolucija: Pokret društvenih promjena


Nakon lokalnih izbora u BiH, održanih 2020. godine, nastala je ideja o pokretu Karton revolucija koji promoviše društvene promjene, a čiji je pokretač mladi Tuzlak Adi Selman, sa kojim smo razgovarali.

Razlog, zbog kojeg je ovaj pokret nastao nakon lokalnih izbora održanih prošle godine, jesu predizborna obećanja, te tišina koju svi osjete po završetku istih. Ekipa pokreta Karton revolucija osjetila je tada pravi trenutak da predstavi ovaj pokret društvenih promjena svojim građanima.

”Mi, kao mladi ljudi, odlučili smo se baš u tom ključnom periodu, kada se ništa ne dešava, da pokušamo ponuditi društvenoj zajednici jedan iskreni projekat, Karton revoluciju, koji ima za cilj da kreira preduslove za istinske promjene u društvu, koji ima za cilj da glas, nas mladih ljudi koji tu živimo i koji smo odlučili ostati, valorizuje, da prikaže šta je ono što zaista želimo.”– započinje Selman.

Prva akcija u sklopu ovog pokreta jeste borba za mamografe. Iznenađeni činjenicom da, kako Selman kaže, već mjesecima u gradu Tuzla ne postoji sistem primarne zdravstvene zaštite za žene zbog čega žene umiru, a odgovorni sjede i dalje na svojim funkcijama, odlučili su organizovati ovu akciju.

Inicijativa za mamografe, Tuzla

”U vrlo kratkom vremenu, nakon pokretanja naše akcije, mamograf koji je bio neispravan, je popravljen i ponovo osposobljen za rad.” – nastavlja mladi aktivista.

Selman ističe kako problem još uvijek nije riješen, te da žene u Tuzli još uvijek nemaju sistemski riješen tretman primarne zdravstvene zaštite.

”Možemo sada ekskluzivno najaviti da ćemo u narednom periodu još jače, još žešće, još konkretnije krenuti u borbu za primarnu zdravstvenu zaštitu žena, odnosno za mamografe, i za pristup zdravstvenoj zaštiti”.

Inicijativa za mamografe, Tuzla

Međutim, uporedo sa borbom za mamografe, u Tuzli je, u fokus javnosti došao i problem elektronske prijave ispita. Studenti Univerziteta u Tuzli (UNTZ), prijave za ispite još uvijek vrše manualno, odnosno, studentice i studenti moraju otići kupiti i platiti prijavu za ispit, te istu popuniti – također manualno.

”Prijave se kupuju, gdje dolazimo do sumnjivih tokova novca, te smo odlučili pokrenuti inicijativu za elektronsku prijavu ispita”.

Ova inicijativa se pojavila još prije nekoliko godina, kako Selman kaže, u vrijeme kada je i on studirao, ali nije naišla na razumijevanje.

”Konkretno, mi smo napravili jednu jaku medijsku kampanju, putem Karton revolucije, gdje smo i uputili zahtjeve Univerzitetu u Tuzli da hitno uspostave sistem elektronske prijave ispita”.

Inicijativa za elektronsku prijavu ispita, Tuzla

Nakon ovih zahtjeva, prema riječima Selmana, Univerzitet je krenuo u konkretno rješavanje problema, te se konačni rezultati mogu očekivati u vrlo kratkom periodu u budućnosti. Ovaj problem prepoznao je i Studentski parlament UNTZ, koji je nakon inicijative pokreta Karton revolucija, pokrenuo i niz drugih radnji povodom problema prijave ispita.

Ideja Karton revolucije je univerzalna, a ekipa koja je uključena u pokret, ima u planu da proširi ideju na čitav Tuzlanski kanton, ali i čitavu BiH.

”Ja bih ovim putem otvoreno pozvao sve građanke i građane BiH, ukoliko žele, ukoliko imaju problema u svojoj lokalnoj zajednici ili na nivou BiH, da nam pošalju te probleme, da zajednički kreiramo sadržaj, da li je to fotografisanje sa kartonima ili nešto slično, i da zajednički krenemo u rješavanje tog problema, jer ono što je jako važno naglasiti: fotografisanje sa kartonima je samo jedan od dijelova naše Karton revolucije”

Karton revolucija, Tuzla

Ovaj pokret prate konkretni dopisi i konkretni zahtjevi, saradnje sa drugim nevladinim organizacijama kao što je, konkretno, saradnja sa Omladinskim pokretom ”Revolt” Tuzla, koji se priključio borbi za studentska prava.

”Krenite u konkretnu akciju za borbu za pravedan sistem, na demokratski način”– zaključuje Selman.

Posjetite i zvaničnu stranicu Karton revolucije.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist