Bh. film “Quo vadis, Aida” u užem krugu nominacija za Oscara za najbolji strani film


U utorak, 9. februara, američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji su ušli u najuži izbor za Oscar nominacije u devet različitih kategorija. Sva navedena ostvarenja imat će priliku boriti se za tu prestižnu i cijenjenu filmsku nagradu koja se dodjeljuje još od 1929. godine.

Akademija filmskih umjetnosti i nauka je objavila ostvarenja koja su ušla u uži izbor za nominaciju u kategorijama najboljeg dokumentarnog filma, najboljeg kratkometražnog filma, najboljeg stranog filma (odnosno filma koji dolazi izvan engleskog govornog područja), najbolje šminke, najbolje originalne muzike, najbolje originalne pjesme, najboljih vizualnih efekata, najboljeg kratkometražnog animiranog filma, te najboljeg kratkometražnog igranog filma.

Posebno je važan i značajan spisak ostvarenja koja su ušla u uži izbor za nominaciju za najbolji strani film. Od devedeset i tri filma koji su isprva bili poslani, izabrano je petnaest najboljih. Među njima se našao i film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida, što je jedan od najvećih međunarodnih uspjeha bh. kinematografije uopće.

Potresna i dirljiva priča o tragediji Srebrenice i njenih ljudi tako će se boriti za nominaciju s još četrnaest stranih filmova koji dolaze iz Čilea, Češke, Danske, Francuske, Gvatemale, Hong Konga, Irana, Meksika, Norveške, Obale Bjelokosti, Rumunije, Rusije, Tajvana i Tunisa. Glasanje će početi 5. marta, a popis pet nominiranih filmova će zvanično biti objavljen deset dana kasnije (15. marta).

Zbog situacije s koronavirusom, a nakon višemjesečnog vijećanja o načinu na koji će se organizirati 93. dodjela prestižnih Oscara, donešena je odluka da će svečana ceremonija biti upriličena 25. aprila u Dolby teatru uz klasičan televizijski prenos i ograničen broj publike. Više od dvjesto zemalja širom svijeta uživo će prenositi ovaj spektakl, što će eventualnu nominaciju Žbanićkinog ostvarenja učiniti još posebnijom i značajnijom.

Godine 2002., film Ničija zemlja, koji je režirao Zeničanin Danis Tanović, osvojio je Oscara za najbolji strani film. Tih dana su u našoj državi vladali sveopća euforija, sreća i ponos – jedna mala zemlja i trauma kroz koju je prošla bili su u žiži svjetske javnosti. Ukoliko Žbanićkin film bude nominovan u kategoriji za najbolji strani film, bit će to veliki uspjeh s obzirom na to da je film dovršen usred pandemije i da nije imao značajniju podršku naše države.

No, ukoliko Quo vadis, Aida ponovi uspjeh otprije devetnaest godina, bit će to veliko međunarodno priznanje za redateljicu, producente, glumačku ekipu, ali i Srebreničane (i sve Bosance i Hercegovce) koji se još uvijek bore s demonima krvave prošlosti.

Ovom prilikom čestitamo cijeloj ekipi filma Quo vadis, Aida, i želimo im puno sreće u predstojećim sedmicama u kojima će se obznaniti nominacije. A ako bude bilo moguće, želimo im da odu i do samog vrha – osvoje Oscara za najbolji strani film, popnu se na pozornicu (stvarnu ili virtuelnu), i razvesele naše sumorno i od nepravdi umorno društvo.

FOTO: Screen Daily.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist