NesKoH: Pronađite umjetnika koji vas povezuje sa nečim lijepim, koji izaziva nešto posebno u vama


Izolacija je za brojne umjetnike bila kreativan period, pa je i Nesko Hadžimuratović NesKoH svoje misli i emocije izrazio kroz novi single Slatka žeđ.

Nesko Hadžimuratović NesKoH, bosanskohercegovački kantautor i profesor na Muzičkoj akademiji u Marseilleu, je predstavio svoj novi videospot za single Slatka žeđ 1. februara ove godine. Inspiraciju je pronašao u izolaciji koja nas je, kako kaže, sve natjerala na razmišljanje.

“U martu prošle godine, smo prvi put, odjednom svi bili na istoj tački stajališta. Koronavirus zatvorio nas je u naše domove i natjerao na razmišljanje. Za mnoge je izolacija bila kreativan period koji je iznjedrio nova autorska djela”, kaže Hadžimuratović.

Izazov mu je bio da pored maternjeg pjesmu prepjeva na dva strana jezika – engleski i njemački. Pjesma nije prevedena na strane jezike doslovno kako bi tekst zadržao smisao, ali i istovremeno dobro zvučao na svakom od njih. Tako je nastao prvi muzički triptih pod nazivom Slatka žeđ.

“Za mene su jezici već odavno kao igra bojama. Imao sam sreću u nesreći, te sam morao živjeti u raznim državama i učiti razne strane jezike. U pjesmama najviše koristim bosanski, njemački, engleski i ponekad francuski. Svaki jezik ima svoju boju i uklapa se u poseban stil muzike.”

U svojim pjesmama često skriva male tajne. Smatra da svaka njegova pjesma ima smisao i ideju, na čemu insistira, te manje ili više jasnu poruku za publiku. Svako ko se pozabavi njegovim radom ima priliku otkriti te tajne. Dodaje da mu je muzika neophodna za opstanak poput vazduha, i da bez nje ništa ne bi imalo smisla. Bez obzira na uspjeh njegove muzike, stvaranje mu je normalna i prirodna stvar. Reakcijama publike je zadovoljan, ali i pobjedom na našoj Active Top Ten ljestvici.

“Dok je inspiracije i zdravlja, biće i muzike, a još je bolje kada nam publika na svoj način pošalje tu neku pozitivnu energiju koja nam je potrebna za dalje stvaranje. Svaka pobjeda je lijepa, i daje snagu da ostanemo na umjetničkom putu koji smo izabrali i izgradimo tu neku svoju originalnost. Zato još jednom HVALA!”

NesKoH – Slatka žeđ

Slatku žeđ naziva planetarnom himnom, a evo i zašto:

Cilj je bio komponovati jednu planetarnu himnu koja odgovara ovoj čudnoj situaciji uz koju se baš i ne pleše, ali uz koju poslije slušanja čovjek malo razmisli o svemu. Odlučio sam da pjesmu napišem i otpjevam na tri jezika. Postoji čak i instrumentalna verzija za ljude koji žele da snime verziju na svom jeziku. Bitno mi je da, zbog poruke koju nosi, ova numera osvoji veći dio svijeta, te da čovjek promijeni ponašanje prema drugim živim bićima i planeti.

Svoje dosadašnje objavljene singlove želi uvezati u jednu cjelinu koju planira objaviti do kraja godine. Smatra da ljudi ne slušaju muziku kao nekad, pa se trudi da svaki singl dobije svoj odgovarajući videospot i svoju čar.

“Kupujte albume, ploče, kompletne radove umjetnika, i podržavajte rad i kulturu koja bi ipak nekada mogla da nestane. Nijedan CD, ploča ili knjiga se ne mogu porediti sa bilo kakvim playerima, mp3 playlistama, mobitelima i tabletima. Pronađite umjetnika koji vas povezuje s nečim lijepim, koji izaziva nešto posebno u vama. Uzmite vremena da preslušate jedan album od A do Ž. Tek tada ćete možda shvatiti koliko je vremena i truda potrebno da bi se taj album realizovao. Tada ćete osjetiti cjelinu jednog rada, i možda prepoznati dio sebe u njemu i pronaći svoj sopstveni stil.”

Na sljedećim linkovima možete poslušati verzije na drugim jezicima:
Engleska verzija
Njemačka verzija


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist