Jedan tango i Dan zaljubljenih


U nedjelju, 14. februara, plesači argentinskog tanga izašli su na ulice mnogih gradova diljem svijeta. Dan zaljubljenih obilježen je plesanjem senzualnog tanga u Argentini, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj (odakle je ideja i potekla), Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji. I u Zenici su zaljubljenici tanga prihvatili izazov – tri plesna para zavrtili su se i izveli svoj ples u centru grada.

Simboliku zajedničkog plesanja tanga može se objasniti situacijom u kojoj se svi nalazimo posljednjih godinu dana – u izolaciji i strahu, čeznuli smo za kontaktom s ljudima i slobodom kretanja. Ovaj performans tako slavi zajedništvo, solidarnost, pokret i dodir. I u teškim vremenima, ljubav prema tangu (i umjetnosti) ne nestaje i ne smanjuje se. Ples nas, kao i drugi oblici umjetnosti, oplemenjuje i izdiže iznad muka i patnji svijeta oko nas. Barem nakratko, zaboravi se na sve.

 Zenički zaljubljenici u tango, koji su se okupili unatoč hladnoći i najavljenim padavinama, predstavnici su škole Tango Young Bosna i Hercegovina. Pokret Tango Young, koji promovira ljepote tanga među mladim ljudima, nastao je u Italiji i proširio se kontinentom, pa je tako zenički odjeljak samo dio velike europske mreže i tango zajednice. O zeničkoj tango školi za mlade i aktivnostima koje se organizuju u sklopu nje, razgovarali smo s njenim osnivačima, Dinom Omerspahićem i Nađijom Okan.  

Tango Young BiH je volonterski pokret čiji je glavni cilj približiti argentinski tango Zeničanima, i uopće promovirati taj ples u našem gradu. Omerspahić objašnjava: „Ideja za pokretanje besplatnih radionica tanga javila se prije nešto više od godinu dana. Treninzi su, zbog nepovoljne situacije s koronavirusom, otpočeli prije tek nešto više od dva mjeseca. Trenutno imamo jednu lijepu grupu od pet stalnih plesnih parova. Sastanci i treninzi se održavaju u Centru za mlade Zenica svakog četvrtka od 19 do 21h.“  

Iako radionice traju već gotovo tri mjeseca, to ne treba zabrinuti one koji bi željeli učiti plesati tango. Naime, u svakom trenutku se mogu priključiti novi članovi – dovoljno je samo da se pojavite na treningu. Strpljivi nastavnici će vam pomoći savladati osnovne korake, uporedo vježbajući naprednije koreografije sa starijim članovima.

Ukoliko se odvažite, spoznat ćete senzualnost i strastvenost tanga koji Omerspahić opisuje ovako: „Tango je čitava jedna improvizacija, jer svaki je korak nepredvidiv, i za onoga koji vodi i za onoga koji slijedi. Dok plešemo tango, nije da samo konzumiramo umjetnost, nego je i stvaramo. Ne postoje uigrani koraci, i svaki plesač može na svoj način izvoditi koreografiju i stvarati je u trenutku.

Polaznici radionica moći će, osim osnovnih koraka i pokreta argentinskog tanga, naučiti više i o kulturi plesača, koju Okan opisuje ovako: „Sve je više mladih ljudi koji imaju sve manje moralno obrazovanje i kulturu. Recimo, mnogi ne znaju na koji način uopće prići nekome i pozvati ga na ples, što je čitav jedan ritual u argentinskom tangu. Mi promoviramo upravo učenje i poštivanje kodeksa koji postoji u svijetu plesa, i posebno tanga.“

Jednan od polaznika radionica, Adin Kadrić, otkrio nam je kako izgleda učenje ovog plesa: „Na jednoj plesnoj večeri sam vidio par koji je plesao tango, i tad sam odlučio da naučim da ga plešem. Kad sam čuo da će se organizovati besplatni časovi tanga, pomislio sam kako vrijedi pokušati. I nisam se pokajao – društvo je zabavno, a tango mi se jako svidio. Nije toliko teško plesati tango, samo je bitno pratiti ritam muzike i voditi se intuicijom. Kad ga plešeš, nemaš briga. Ritam te ponese i opustiš se“.  

Pod naoblačenim nebom i usred betonskih zgrada, odjeknuli su taktovi muzike. Vidjevši ih kako plešu i vrte se na jednoj od najprometnijih zeničkih promenada, prolaznici su se zaustavljali i pogledima pratili njihove kretnje. I iako je trajalo kratko, zbog njihovih osmijeha i okreta, svima je bilo ljepše i slađe.

Ukoliko želite osjetiti istu milinu, pokrenuti se, naučiti nešto novo, družiti se s novim ljudima i razveseljavati sve oko sebe, posjetite radionice tanga u Centru za mlade Zenica. Pokušajte. Možda vam se zanosni argentinski tango zavuče zauvijek pod kožu.

FOTO: Detroit Metro Times, privatna kolekcija Dine Omerspahića, službena Facebook stranica Tango Young Bosna i Hercegovina..


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist