Gradski debatni klub “Agora” Zenica prima nove članove!


Agora aktivno djeluje od juna 2018. godine u okviru Udruženja “Naša djeca”. Redovni treninzi održavaju se jednom sedmično, a do sada smo organizovali brojne radionice, projekte i javne debate. Susrećemo se i sa debatnim klubovima širom BiH, sarađujemo sa drugim nevladinim organizacijama, a naši timovi učestvuju u seminarima, debatnim takmičenjima i takmičenjima u govorništvu.

Brojna istraživanja sprovedena diljem svijeta dokazala su da su vrijednosti koje debata promovira ključne za razvoj ličnosti, a vještine kojima se debatanti uče su sve traženije i na tržištu rada. Debata omogućava aktivno učenje – individualni i timski rad, vještine istraživanja i kritičke analize, vještine govorništva, ali i aktivnog slušanja. Kroz proces pripreme i redovitog angažmana debatanti se praktično upoznaju sa pitanjima iz svih sfera društva, i nauče kako kritički razmišljati i graditi argumente. Ono što je najvažnije kod ovog oblika učenja jeste da mladi ne uče što misliti, nego kako misliti.

Bez obzira na to čime se u životu bavili, mladi će korist od debate osjetiti kako u svakodnevnim situacijama, tako i u poslovnom svijetu. Debata nije samo još jedna u nizu sekcija i klubova, ona je i način življenja. Ona je jedan od načina na koji možemo podići svijest mladih o brojnim društvenim pitanjima i dati glas njihovim idejama. Naučiti ih da propituju, slušaju i istražuju. Pokazati im da nijedna osoba, vlast ili društvo ne posjeduju univerzalnu istinu. Usmjeriti ih ka pozitivnim vrijednostima i ohrabriti ih da ih praktično primjenjuju i šire. Na ovaj način osnažujemo djecu i mlade danas, kako bi postali aktivni građani sutra.

Svi zainteresirani su dobrodošli. Ne morate biti glasni, pričljivi, ni “svađalice” da biste se bavili debatom. Osim toga, nikada ne možete biti premladi da biste učili kako argumentovano i vješto govoriti o stvarima i pojavama oko sebe. U debati se pronalaze svi uzrasti i svi tipovi ličnosti. Ukoliko ste zainteresovani i želite postati član, ispunite kratku formu: https://forms.gle/QtSpJbQs7Fn4BQ3x5

Prijave su otvorene do 13.03.2021.

Za sve dodatne informacije i pitanja, na raspolaganju Vam je trenerica “Agore” – Teona Nešović. Javiti joj se možete na mail adresu teonanes@gmail.com ili porukom na fb stranicu Kluba.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist