Sretan ti rođendan, Bosno i Hercegovino!


Sve što jesam, to je zbog tebe. Ne mogu da ti pobjegnem, i ne mogu da te sakrijem od sebe – u meni su zauvijek ostale tvoje bosanske guste magle i tvoja hercegovačka teška vrelina. Nekad sam se ljutila zbog toga. I stidila sam se i proklinjala te ponekad kad bi progovorila iz mene. A sad te nosim u tišini; pomirena sam s tobom i sa samom sobom.

Ima nečeg uzvišenog u toj tvojoj nesretnoj sudbi. Kad bih otišla od tebe, govorili su mi da sam tvrdoglava i ponosna. Iskrena i neposredna. Sve je to od tebe i od tvog bola. Od te stalne nesreće koja otrežnjuje i zbog koje si uvijek na oprezu. Naučila si me šta znači patiti – i ja ne znam kako se baviti lakim i jednostavnim stvarima. To je i moje i tvoje breme.

U svemu tome, mi smo postale osjetljivije i mudrije, ali nikad nepovjerljivi namćori. Naučile smo kako se miriti i smijati onome što jesmo. Blistavi osmijeh pokazujemo svima, kao da želimo pokazati koliko smo jake. Poput kakvog putokaza, mi svojim postojanjem svjedočimo istovremeno o nesagledivoj tragediji i snazi. Gledajući nas takve, naivne i tugaljive, hrabre i ponosne, neki nam se čude, jedni nam se smiju, a drugi nas žale. Ali takvi nisu shvatili ništa.

Možda si čula – ja sanjam o tome da odem od tebe. Ali, znaj da samo svoju sreću tražim. Već odavno, mnogi koji hodaju tvojim prostranstvima ne prepoznaju tvoju jedinstvenu ljepotu. Tako malena, a toliko toga imaš – i snježne planine, i zlatne ravnice, i goli krš, i plavo more, i zelene i modre rijeke. Na tom skučenom prostoru, molimo se različitim bogovima i dozivamo različitim imenima. Zbog toga si posebna, prkosnice jedna.

No, ima onih koji bi te samo za sebe sačuvali, i za svoju ličnu korist rasparčali i unovčili – i tako upropastili. Vidiš, od toga ja i bježim. Ne želim da te vidim izmijenjenu, i neću da te takvom pamtim. Probaj shvatiti da ne mogu da živim samo od tvoje posebnosti, i da ne mogu da se opijam tvojom ljepotom dok stomak prazno zijeva, računi se gomilaju, a uloženi vrijeme i trud se ne cijene i ne nagrađuju.  

Obećavam ti, gdje god da odem, govorit ću otkud dolazim. Neka znaju s kim imaju posla. Pripovijedat ću svakom ko bude htio slušati o tvojoj prirodi, ljudima, povoljnoj klimi, navikama i običajima, humoru, i tužnoj historiji. A iz mene će svakim pokretom i svakom riječju da izbijaju i odaju se tvoje crte. Jer, Bosno i Hercegovino, zbog tebe sam ono što jesam. Sretan ti rođendan, i ostaj mi dobro!

FOTO: N1.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist