Nova mobilna aplikacija za provjeru informacija i sadržaja


Albany Associates je kreirao aplikaciju koja korisnika vodi korak po korak kroz proces identifikacije dezinformacija, te pogrešnih i zlonamjernih informacija na Zapadnom Balkanu.

Aplikacija sadrži listu alata koja je posebno korisna za medijske radnike, novinare i fact-checkere koji u svom radu nailaze na sumnjive sadržaje, te dijagram koraka koji se može koristiti pri izradi analize istinitosti navoda, podataka i multimedijalnih sadržaja objavljenih u medijskim tekstovima. Dijagram korisnika vodi kroz niz koraka čiji je cilj prikupljanje korisnog materijala za detaljnu analizu određenog medijskog sadržaja, a tu su i rječnik pojmova i lista dodatnih resursa za one koji žele pratiti objavljivanje novih alata i edukativnih materijala iz područja verifikacije sadržaja.

Za preuzimanje aplikacije na mobilni uređaj ili kompjuter potrebna je internet konekcija, nakon čega se aplikacija može koristiti offline. 

Aplikacija je dostupna na albanskom, bosanskom, crnogorskom, makedonskom i srpskom jeziku na adresi disinfo.nimbl.uk, ili ukucavanjem „Disinformation Toolkit“ na Google Play, ili App Store online prodavnicama. 

Nakon registracije, izaberite jezik na kojem želite da preuzmete aplikaciju.

Aplikacija je razvijena u suradnji sa regionalnom mrežom organizacija za razvoj medija i uz podršku Ministarstva za vanjske poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) Ujedinjenog Kraljevstva. Regionalnu mrežu organizacija predvodi Mediacentar Sarajevo i uključuje Albanski medijski institut, KosovaLive, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore i Novosadsku školu novinarstva iz Srbije. 

Mediacentar Sarajevo


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist