Sjećate li se Malog šlagera i pjesme Amsejpakapoan?


U emisiji Frekvencija pozitivnog razgovarali smo sa Samrom Đozić, učesnicom “Malog šlagera”. Od takmičenja na “Malom šlageru” prošlo je šesnaest godina, a danas je Đozić završna godina stomatologije, te trenutno živi u Sarajevu.

U razgovoru sa Đozić, otkrila nam je da je kroz muziku upoznala mnogo prijatelja, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz raznih dijelova svijeta, a s većinom njih je i danas u kontaktu.  Nakon “Malog šlagera” uslijedilo je i snimanje njenog prvog CD-a sa dječijim pjesmama pod nazivom Amsejpakapoan. Također je bila i član akademije Pink Panter, te je snimila spot za pjesmu Akademija.

Samra Đozić

 “I dan danas me ljudi prepoznaju, iako me odmah neki vizuelno ne prepoznaju, kad čuju moje ime i prezime nakratko se zamisle i pitaju me: “Da li si ti amsejpakapoan djevojčica?” Ja sam sretna da je Amsejpakapoan mnogim generacijama na neki način obilježila djetinjstvo kao i meni.”  

Kako je kazala, godinu prije njenog prijavljivanja je pratila “Mali šlager”, i stalno je pjevušila i plesala uz te pjesmice koje su vrlo dobro išle uz njen veseli i vrckasti karakter. Nakon toga, Adnan Mušanović joj je napisao tekst, muziku i aranžman za pjesmu Amsejpakapoan, nakon čega se prijavila i prošla na audiciji. Amsejpakapoan, kada se pročita unazad, znači naopaka pjesma.

“Mali šlager” je zvanično započeo 1972. godine. Prvi organizator je bila nekadašnja RTV Sarajevo. U kasnijem periodu organizatori festivala su bili prvenstveno RTV SA, zatim RTV BiH, te u jednom periodu i Federalna RTV. Muzička produkcija RTV SA, a kasnije BHRT, je radila sva muzička snimanja, pripremu i muzičko-tonsku realizaciju svih izdanja Festivala. Pobjednička pjesma te prve godine bila je Djeca su vojska najjača kompozitora Esada Arnautalića i pjesnika Velimira Miloševića. Pjesma je postala prepoznatljiva špica, identifikacioni signal, i svojevrsna himna Festivala. To je bio jedini pravi stručni izvor muzike za djecu. Festival je, u početku, okupljao i djecu iz cijele zemlje. Djeca su činila i mali žiri – snimci su se puštali u školama, emitirali se mjesec dana na radiju pred finale kako bi se upoznali sa pjesmama i glasali po školama, a ti su se glasovi pridruživali glasovima publike i tako se proglašavao pobjednik Festivala.

RadiYo Active: Kako saznajemo, “Mali šlager” se uskoro vraća na male ekrane. Šta mislite o tome?

Samra Đozić

“Mislim da bi bilo dobro za malu raju da se “Mali šlager” vrati, jer takvog sadržaja u današnje vrijeme nedostaje na malim ekranima. Ukoliko bi se “Mali šlager” vratio na male ekrane, meni bi bila velika čast i zadovoljstvo da na neki način podržim i oživim ponovo taj Festival. Novim generacijama, posebno maloj raji, bih poručila da se bave muzikom, sportom, glumom i plesom jer sve to donosi samo lijepo i može se upoznati puno prijatelja, obići svijet i uživati” – kazala je Samra.

Za sami kraj nam je otkrila da svira klavir i da je muzika zauvijek njena velika ljubav. Dodala je i da voli žanrove kao što su zabavna i rock muzika.

“U budućnosti se vidim u profesiji koju studiram, ali kao što sam već rekla, muzika je moja velika ljubav, tako da ću da popravljam zube kroz pjesmu.“

Izvor: bhrt.ba.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist