Neprilagođenost javnih ustanova osobama sa invaliditetom


Poštovani,

obraćamo vam se ispred razreda III-3 Prve gimnazije u Zenici. Kao i svake godine, u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava, realizuje se Projekat „Građanin“ u kojem učestvuje i naš razred. Imali smo zadatak da identificiramo neki problem u našoj zajednici za koji smatramo da ga treba prioritetno rješavati. Također, trebamo ponuditi mjeru javne politike i, u saradnji sa vlastima, raditi na rješavanju problema.

Kao glavni problem u našoj zajednici uočili smo neprilagođenost javnih ustanova, kao i javnog prijevoza, osobama sa invaliditetom. Naš cilj jeste integrirati osobe sa invaliditetom kako bi i one imale aktivnu ulogu u društvu. Da bi bila aktivna, osoba sa invaliditetom mora biti u mogućnosti kretati se normalno do posla, škole, fakulteta, kuće i drugih odredišta. Tokom istraživanja, došli smo do saznanja da samo dvije osnovne i dvije srednje škole na području Zenice imaju adekvatan prilaz prilagođen osobama sa poteškoćama u kretanju. Samim tim, slobodan izbor osnovne, i pogotovo srednje škole, učenicima koji su u ovakvoj situaciji biva uskraćen.

U našoj zajednici, problem neprilagođenosti prilaza predstavlja ozbiljne poteškoće sugrađanima sa invaliditetom. Ovaj problem je ujedno i veliki teret naročito učenicima sa invaliditetom, čiji slobodni izbor škole ostaje ograničen i sužen na samo dvije škole sa pristupnom rampom, čak iako niti jedna od te dvije škole nije bila slobodni izbor i želja istih. Učenici sa invaliditetom, dakle, bivaju primorani da upišu jednu od škola sa pristupnom rampom, bio to njihov lični izbor ili ne.

Neki od prijedloga rješenja jesu: uklanjanje arhitektonskih barijera na javnim površinama i objektima, postavljanje adekvatnog prilaza na ulazima svih javnih ustanova, škola, preduzeća, prilagođavanje svih oblika javnog prevoza osobama sa poteškoćama u kretanju. Naime, smatramo da je postavljanje rampi jedna od najlakših solucija i rješenja za ovaj problem. Naš cilj je osigurati osobama sa invaliditetom okruženje bez barijera kako bi se svaka osoba osjećala sigurno, slobodno i ugodno. Ovo je problem koji se tiče svih nas – od građana do vlasti.

Također, jednak i ozbiljan problem građanima i učenicima sa invaliditetom jeste problem javnog prijevoza. Mnoge linije nemaju pristup osobama u kolicima, a čak i one koje imaju, često nisu u funkciji, ili se autobusi zaustave dalje od pločnika, te time otežavaju osobi sa invaliditetom ulazak u prijevozno sredstvo. Vezano za problematiku o kojoj smo govorili, smatramo da se lokalna i kantonalna vlast trebaju uključiti i riješiti ovaj problem. Mnogi građani nisu svjesni ovog problema, te vas ovim putem molimo da objavite naše prijedloge kako bismo zajedno podigli svijest o ovom ozbiljnom i velikom problemu naše zajednice!

Srdačan pozdrav!

-Učenici III-3, razreda Prve gimnazije u Zenici

Izvor fotografije: Canva; Marcus Aurelius


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist