Znaš li ti ko sam ja?


U našoj premiloj državi pored silnog šljama i banalnosti, najdraži mi je onaj čuveni sindrom zvani “Znaš li ti ko sam ja?”. Veoma poznat i rasprostranjen u bosanskohercegovačkom društvu. Bolest modernog doba naše države, što bi se reklo. Toliko ukorijenjen u mentalitet našeg naroda, a koji im daje vjetar u leđa i širi krila umišljenosti. Osjećaj moći, toliko sladak i neodoljiv, i želja za silnim autoritetom i kvazi položajem hrli kroz krv bosanskohercegovačkog društva i čuvena rečenica “Znaš li ti, bolan, ko sam ja?” odjekuje kroz hodnike ovog rugla od sistema i države.

Sasvim je nebitno koji posao je u pitanju, nebitan je i nivo vašeg obrazovanja i edukacije, pogotovo je nebitan vaš nivo kulture i bontona. Najbitniji je položaj koji neko ima. Bila to šefica smjene u nekom osrednjem marketu, radnik sa najdužim radnim stažom u nekom restoranu, lider neke neformalne grupe, ili neki viši položaji poput inspektorice na najnebitnijem radnom mjestu. Sasvim je nebitno, jer vi imate neki viši položaj, samim time, jelte, imate pravo i da tlačite nekoga, pljunete na njegov rad i trud čuvenom rečenicom Znaš li ti ko sam ja? Pa znate kako, “gospođo inspektorice”? Ne znam, a niti me ni najmanje zanima.

I onda se slobodno pitajte i kukajte zašto nam omladina odlazi iz naše vrle Bosne i Hercegovine. Upravo zbog toga što u vama vrije krv i želja da dokažete da ste neko i nešto, da ugrabite sve što se ugrabiti može, da se kitite svojim položajem koji vam je stranka dražesno omogućila, i da pljunete na rad neke 20-godišnje djevojke svojim egoizmom. Eto zato nam omladina odlazi, dame i gospodo. Jer se svaki njihov pokušaj da nešto učine sa svojim životom i da naprave korak naprijed, unazadi za deset koraka. I alal vam vera, i vama i tim vašim položajima i autoritetima, nosite ih u svoja lijepa četiri zida i liječite svoje histerije i egoizam. A zvukovi kofera neka odjekuju dok ova država hrli ka živom blatu. I nije sve do sistema, nešto je i do nas.

I ne, ne znamo ni ko ste ni šta ste, a i zaboli nas!

FOTO: Transparency International.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist