Udruženje Naš most Zenica osniva “Kreativni štab” za kreativnu borbu protiv pandemije


Danas smo suočeni sa stresom koji proizlazi iz stalne samoizolacije i izbjegavanja socijalnog kontakta. Posebno se to odnosi na osobe koje su u rizičnim skupinama. Uzimajući u obzir da su u takvoj situaciji jedini “prozori u svijet“ TV, kompjuter, pametni telefon, tablet i internet, potrebno je izbjeći sadržaje koji stvaraju još veći osjećaj anksioznosti. Negativne vijesti poput onih o pandemiji, porastu oboljelih ili nasilja, i prirodnim katastrofama mogu u nama probuditi osjećaje bespomoćnosti i beznađa. U želji za što većim brojem pregleda i klikova, današnji mediji serviraju senzacionalističke tekstove prepune poluinformacija ili (čak) dezinformacija, ne mareći za iskustveni doživljaj onih koji konzumiraju takav sadržaj.

Udruženje Naš most Zenica, kao odgovor na takvo stanje, osniva tzv. “Kreativni štab”. Svi oni kojima je dosta negativnih informacija i koji žele više sadržaja zabavnog karaktera, mogu se pridružiti “Kreativnom štabu” koji će kroz umjetnost, kulturu i dijalog informisati i zabaviti publiku preko live stream videa koji će biti emitovani na Facebook stranici Naš most Zenica. Svi zainteresovani/e mogu snimiti video u kojem pjevaju, plešu, crtaju ili rade nešto kreativno, i pošalju ga na e-mail: nasmostzenica@gmail.com. Video snimke trebaju biti snimljene u horizontalnom položaju i s kvalitetno snimljenim zvukom.

Naš most seriju live videa započinje u četvrtak, 1. aprila, u 17.00 sati s kreativnom radionicom “Encaustic uskršnja jaja“. Farbanje jaja u tehnici enkaustike se radi zagrijavajućim predmetima, kao što su lemilica ili pegla, i pigmentiranim voskom. Radionicu će održati Zdena Šarić, predsjednica udruženja Naš most Zenica, koja je već odavno prepoznatljiva po svojim umjetninama rađenim u ovoj antičkoj tehnici slikanja.

Udruženje Naš most Zenica kroz umjetnost i kulturu promiče socijalnu inkluziju ranjivih grupa, fokusirajući se na starije osobe, žene i osobe s invaliditetom.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist