Danas je 2. april – Svjetski dan svjesnosti o autizmu


Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen zdravstveni poremećaj. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Prvi znakovi autizma se vide još tokom ranog djetinjstva, odnosno prepoznaju se u prve tri godine djetetovog života. Iako nema službenih podataka koliko je djece sa autizmom u Bosni i Hercegovini, pretpostavlja se da u našoj zemlji živi nekoliko hiljada djece s ovim oboljenjem.

Statistike evropskih udruženja govore da od hiljadu (1.000) djece njih šestero pokazuju simptome autizma. Statistika je to koja se navodi u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) povodom 2. aprila – Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Pokazatelji autizma

Stručnjaci su definirali i kako prepoznati da je dijete autistično. Dijete ne „brblja” do dvanaestog (12.) mjeseca života, nema gestikulacije (poput upiranja prstom, mahanja rukom u znak pozdrava, i sl.) do 12. mjeseca života, ne izgovara niti jednu riječ do šesnaestog (16.) mjeseca života, niti izgovara spontane fraze od dvije riječi do dvadeset četvrtog (24.) mjeseca života.

Osobenosti autističnog djeteta su i gubitak bilo koje jezične ili socijalne vještine u bilo kojoj dobi, izostavljanje uspostavljanja kontakta očima s roditeljima, ne odazivanje na svoje ime iako se na ostale zvukove iz okoline reagira, nezainteresiranost za drugu djecu niti plišane igračke.

Mogući pokazatelji su i nemogućnost praćenja pokreta bližnjih, zaostatak u socijalnom razvoju, stereotipni pokreti ili pokreti bez svrhe (poput lupkanja rukama, vrtnje glavom, ljuljanja tijelom ili okretanja tanjira), tzv. “ritualno ponašanje” ili izvođenje dnevne aktivnosti uvijek istim redom i rutinski (poput reda oblačenja), te ograničeno ponašanje, tj. ponašanje limitirano fokusom, interesom ili aktivnošću (poput prevelike zaokupljenosti jednom igračkom).

Kako navode iz INZ-a, bitno je naglasiti i nekoliko činjenica koje svako dijete s autizmom želi da znate! Dijete je prije svega – dijete. Autizam je samo jedan od aspekata karaktera i ne određuje ga kao osobu.

Njegovo prihvatanje stvarnosti je „iskrivljeno”, što znači da uobičajeni pogledi, zvukovi, mirisi, okusi i dodiri svakodnevice, koje vi možda čak i ne primjećujete, za to dijete mogu biti veoma bolni. Čak se i sama sredina u kojoj mora živjeti često može činiti neprijateljskom. Mogu ostavljati dojam povučene ili neprijateljski raspoložene osobe, ali se ustvari samo pokušavaju zaštiti.

Stručnjaci mole roditelje i prijatelje autistične djece da razlikuju “neću” (“ja biram da nešto neću”) i “ne mogu” (“nisam to sposoban napraviti”). Ne radi se o tome da dijete ne sluša upute, nego o tome da vas ono ne može razumjeti.

Autistična djeca ne razumiju igre riječima, nijanse, dupla značenja, metafore i sarkazam. Ona razmišljaju konkretno i jezik tumače – doslovno. Recimo, za njih je vrlo zbunjujuće kad kažete da je nešto „mačiji kašalj”, kada nema mačke na vidiku. Ne shvataju šta zaista mislite kad kažete – „ti ćeš ovo lako napraviti”.

Preporuke, upozorenja i savjeti

Stručnjaci upozoravaju da je neophodno biti strpljiv s ograničenim vokabularom djece koja ne znaju riječi kojima bi opisala svoje osjećaje. S druge strane, djeca mogu zvučati kao mali profesor ili filmska zvijezda, brbljajući riječi ili cijele scenarije koji su neočekivani za njihovu životnu dob.

Preporuka roditeljima i prijateljima autistične djece je da im pomognu u socijalnoj interakciji. Ohrabrite drugu djecu da ih pozovu da im se pridruže u igranju s loptom, jer je moguće da će biti oduševljeni što su uključeni u igru. Najbolji su u igrama koje imaju jasan početak, tok i kraj.

Pokušajte otkriti šta je uzrok njihovih “ispada” i galame koji su za njih same strašniji nego za vas, a događaju se kad je jedno od njihovih čula preopterećeno. Ako možete razumjeti zašto se ispad desi, onda se oni mogu i spriječiti.

Najbitnije je da im pružite bezuvjetnu ljubav. Oni nisu izabrali autizam. Bez vaše podrške, šanse da budu uspješne i samostalne osobe su slabe. Uz vašu podršku i vođenje, mogućnosti su veće nego što možda mislite. Tri su ključne riječi, navode iz INZ-a – strpljenje, strpljenje i strpljenje.

Poradite na tome da gledate na njihov autizam kao na različitu sposobnost, a ne nesposobnost. Zbog pažnje koju posvećuju sitnim detaljima i sposobnosti da se iznimno fokusiraju, mogu postati novi Einstein ili (Mozart), a vaše strpljenje, pomoć i razumijevanje će im u tome biti presudni.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist