Hoćeš li biti moj… žirant?


U utorak, 27. marta, u zeničkom Bosanskom Narodnom Pozorištu je održana premijera predstave Žiranti. Taj je novi pozorišni komad uprizoren prema istoimenom tekstu banjalučkog dramaturga Marija Ćuluma, a (zeničku) adaptaciju i režiju potpisuje Muhamed Bahonjić.

Izvorni tekst svoju je praizvedbu doživio na pozornici Narodnog pozorišta Republike Srpske još 2013. godine. Te iste godine, Mariju Ćulumu je dodijeljena Specijalna nagrada za tekst predstave Žiranti na Festivalu malih scena i monodrama u Istočnom Sarajevu. Vjerovatno ohrabren pozitivnom kritikom Ćulumovog teksta i višegodišnjim izvođenjem predstave koju su režirali Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović (a u kojoj je i sam igrao), Bahonjić je odlučio ovu komediju donijeti i u Zenicu – grad u kojem je proveo svoje mnoge glumačke dane.

Iako na kraju bogate i izvrsne glumačke karijere, Bahonjić je još jednom pokazao hrabrost i svoju neizmjernu ljubav prema pozorištu. Postavši redatelj i osmislivši čitavu postavku komada, on kao da je napravio puni krug. Naime, kao rođeni Banjalučanin koji je svoje prve glumačke korake napravio upravo u tom lijepom gradu na Vrbasu, Bahonjić je odlučio da se jednim od svojih posljednjih pozorišnih projekata vrati tamo gdje je sve jednom davno počelo. Uzevši tekst svog sugrađanina, on je istovremeno odao počast svom rodnom gradu, ali i razveselio mnogobrojne Zeničane.      

I zaista, na dvama dosadašnjim igranjima predstave Žiranti (27. marta i 30. marta), sva mjesta su bila popunjena. I starija i mlađa publika požurila je pogledati ovu komediju koja traje nešto manje od sat vremena. Čini se kako su nas neumoljivi izvještaji o pošasti koja prijeti i broju novozaraženih (i umrlih) već davno umorili. Upravo zbog toga, tako nam je prijeko potrebno bježati u izmišljene (a poznate) svjetove, i tražiti trenutke ispunjene lakoćom i smijehom.

Kao da su rađeni baš po mjeri vremena u kojem živimo, Žiranti čine laku komediju u kojoj nema velikih zapleta, složenih likova i odnosa između njih, niti zapetljanih referenci na svijet oko nas. Čitava priča se odvija u skučenom stanu porodice Rokvić, u kojem žive mladi bračni par i jedna dovitljiva energična starica. Zbog velikog nesporazuma koji se desi, započinju radnja i urnebesna komedija koja ipak ima sretan kraj.

Svemu onome što se odvija pred očima publike (a između četiri zida stana porodice Rokvić), smijemo se oduvijek: žilavim starcima koji nikako da umru, staračkim vezama i ljubavi u poznim godinama, ženi koja gunđa svome suprugu i nikad nije zadovoljna onim što ima, mužu koji trpi gunđanje svoje supruge i nikad nije miran zbog onog što nema, nemoralnim ponudama koje se nude poštenim i radišnim ljudima, nepismenima i primitivnima koji se dočepaju novca i moći.

Sve su to dobro poznati likovi, situacije i stereotipi koji su prisutni svugdje i uvijek. Svi oni defiliraju i isprepliću se u opscenom i jednostavnom humoru koji ne zahtijeva previše razmišljanja ili poznavanje literarnih (i teatarskih) predložaka. Mi ih dobro poznajemo; oni su svugdje oko nas, a i u nama samima su. Čini se kako je osnovni Bahonjićev cilj zabaviti i opustiti publiku ‘laganim štivom’. Ne želeći dalje protkazivati, kuditi ili pozivati na razbijanje stereotipa, on nas uvlači u jedan maleni svijet i od publike traži samo smijeh.

A svi oni koji požele zaboraviti na muke i patnje stvarnosti, mogu pogledati ovu komediju već 15. aprila. Upravo u taj četvrtak, s početkom u 18 sati i 30 minuta, Žiranti će ponovo zaigrati na Velikoj sceni Bosanskog Narodnog Pozorišta.  

FOTO: Službena stranica Bosanskog Narodnog Pozorišta.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist