Država koja ne želi obrazovanje


PISA testiranje (Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika) je jedno od relevantnijih istraživanja koje pokazuje gdje se, u odnosu na ostatak svijeta, nalazi naš obrazovni sistem. Zaključak je da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen. U prevodu, nije u stanju primijeniti naučeno.

Zamišljam „ulickanog“ i lijepo sređenog dok sjedi u fotelji i kaže „eh, sad ćemo lockdown“, „sad ćemo online“. Pri tome nije čuo za pubertet i adolescenciju, i sve što ti burni periodi zahtijevaju i nose sa sobom. Uz sve to čujem da su djeca glavni prenositelji koronavirusa?! Zamislite, praviti takvu stigmatizaciju i svoj nerad prebacivati na djecu.

Od škole smo prvo napravili zatvor. Distanca, maska, pištolj (toplomjer) na čelo pa u ćeliju (učionicu), i nema „maket’“ dok čuvar ne da dopust. Pa smo se onda igrali škole; malo u učionicu, malo za računar, malo kreda, malo Google Classroom. Eh, sad smo stavili ključ u bravu. Krijemo se iza termina „učenje na daljinu“, „online nastava“, „platforma“, „digitalne kompetencije“.

Godina dana nam nije bila dovoljna da uvidimo greške i rupe u sistemu. Druga godina, isti scenarij. I da nema niko da kaže „njima gore“ da ljudi i djeca ispaštaju! NE SMIJU školu završiti online! Znam da se svako o svom jadu zabavio, svima je najteže. Ali, DIJETE je to. Dijete bez socijalizacije, druženja, pa i prilike da se posvađa i potuče s drugom. Kroz sve to oni moraju proći. Uz mobitel i laptop sigurno neće. O obrazovanju da i ne pričam; ovdje je u pitanju psihosocijalno stanje tog malca koji sad gleda u mobitel i čeka da mu nastavnik pošalje lekciju i objasni je – online. Kako sam samo zamrzio tu riječ!

Nabavite vakcine“ već je postala otrcana fraza. Čini mi se da je to i bio cilj. UČINITE NEŠTO! Dijete ne može više ovako. Ne roditelj, ne nastavnik, nego DIJETE! Škola je izgubila svaki smisao! Ubili ste svaku želju za napretkom i budućnost ovih mladih ljudi.

Zatvorili ste djecu u četiri zida, ne date im priliku da se obrazuju i da napreduju u svim svojim segmentima. Zapitam se da li je zaista cilj da se napravi neobrazovano društvo, a znamo svi šta to znači i čemu služi.

Da ne govorim o dječici kod učiteljica, studentima, vrtićima, i svim nonsensima od policijskog časa sve do tržnih centara i kafića.

I da ponovim, svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen! Zar vam to nije dovoljno?!

Ali, šta ja znam, nisam ja u kriznom štabu, nestručan sam i niko me ništa nije pitao.

Bakir Pojskić, prof.

Tekst i fotografija preuzeti sa: zenicablog.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist