Prvi PodCast Fest Zenica 2021 održat će se na ljeto


Podcasti u našoj zemlji postaju sve popularniji i sve je više mladih koji na kreativan način, odnosno u podcastima, dijele priče iz svojih lokalnih zajednica, te priče koje zanimaju mlade (ali i ostale bh. građane). Tvorci podcast scene u Bosni i Hercegovini su momci iz benda Helem Nejse koji su i u našoj zemlji otvorili vrata ovoj formi koja je u svijetu popularna već godinama.

„Kad smo mi počinjali nije postojao niti jedan podcast. To je zapravo upgrade naše radijske emisije koja je poprimila formu videa“ – kaže Toši Domaćin iz benda Helem Nejse i dodaje da mu je drago što je scena u posljednje vrijeme zaživjela i živnula.

Danas je u Bosni i Hercegovini mnogo mladih koji su se odvažili i lansirali podcaste.  Jedan takav je i RadiYo Active Podcast.

„Podcast Jam – First Station Zenica je novi projekat RadiYa Active koji je zvanično pokrenut u mjesecu februaru ove godine. O mnogočemu se još uvijek govori malo ili nikako u javnom i medijskom prostoru u BiH, a naš cilj je promijeniti to i omogućiti ljudima da nauče nove stvari i slušaju o njima na svom jeziku“ – izjavila je Ivona Kukić, voditeljica RadiYo Active Podcasta.

Osim toga, u Bosni u Hercegovini će ove godine biti održan prvi PodCast Fest Zenica 2021 sa parolom  ♡ PODCAST.  Četverodnevni događaj okupit će podcastere iz BiH i regije, te mlade koji žele učiti o podcastu.

„Ideja nam je da na PodCast Festu okupimo sve relevantne aktere iz Bosne i Hercegovine i regiona, kako bi se razmijenila iskustva i unaprijedila suradnja svih koji se bave podcastima. Mogućnost da na jednom mjestu imamo priliku da okupimo sve podcastere je od krucijalnog značaja za razvoj podcast scene“ – pojasnio je Ernad Bihorac, direktor Udruženja za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica.

Dodao je da očekuje da će angažman mladih koji pokreću podcaste, kao i Podcast Meet Up-i koji se svaki mjesec održavaju u Zenici, uveliko unaprijediti podcast scenu u BiH koja će na taj način postati prepoznatljiva. Ne samo u našoj zemlji, nego i u zemljama regije.

U sklopu projekta Podcast Jam – First Station Zenica, bit će organizovano šest Podcast MeetUp-a u kojima će gosti sa mladima razmijeniti iskustva o podcastima. Na ovaj način podstiče se saradnja između mladih ljudi koji se bave ili se žele baviti podcastima.

Više informacija o PodCast Festu Zenica 2021 možete pronaći prateći Radio Active Zenica na društvenim mrežama kao i na Youtube kanalu.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist