Sedmo izdanje Festivala dječije umjetnosti bliži se svom velikom finalu


Sedmo izdanje Festivala dječije umjetnosti je, kao i prethodnih godina, donijelo raznovrstan i kvalitetan sadržaj za najmlađe članove našeg društva. U nevjerovatnih šezdeset sati programa, gledatelji i posjetitelji mogli su uživati u pozorišnim predstavama, mjuziklima, recitacijama, likovnim izložbama, vokalnim i instrumentalnim izvedbama, plesnim tačkama i radionicama. Kako tradicija nalaže, i ovogodišnji je FEDU trajao u periodu od 3. do 7. maja.

Iako još uvijek nedovoljno prepoznat kod nas, organizatori Festivala dječije umjetnosti su ipak uspjeli izgraditi ime i ostvariti brojne suradnje s pozorišnim trupama i plesnim ansamblima iz cijele regije. Upravo je taj međunarodni predznak ono što čini ovaj Festival posebnim jer, kroz komunikaciju i zajedničku ljubav prema umjetnosti, djeca mogu da šire svoje svjetove, ostanu znatiželjna, uče i prihvataju različitosti.

Priznatost Festivala dječije umjetnosti u regionu i svu njegovu raznovrsnost najbolje pokazuje takmičarski pozorišni program u kojem su se ove godine našle predstave Evo poze Ezopove (Umjetnička organizacija Kazališna skupina „Ivana Brlić Mažuranić“ Slavonski Brod), Bambi (Pozorište za decu Kragujevac), Grimmix (Kerekesh teatar Varaždin), Tobija (Pozorište mladih Sarajevo), Medo Đuro u vrtiću (Zagrebačko kazalište lutaka), Cvrčak i mravi (Centar za kulturu Čakovec – Kazališna družina Pinklec), Sunce Djever i Neva Nevičica(zagrebačko Kazalište Mala scena), Palac Sim, palac Tam (zagrebački Mali teatar), Ljepotica i zvijer (koprodukcija vinkovačkog Gradskog kazališta Jovo Ivakić i osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića), Aladdin (koprodukcija JU KSC Kakanj i Udruženja FANI, Festivala dječije umjetnosti i Udruženja Filter). Prva nagrada Festivala bit će uručena najuspješnijem ostvarenju večeras u 19h.

Kako bismo što vjerodostojnije prenijeli ideju i atmosferu ovog događaja, razgovarali smo s Fahrudinom Kučukom, tvorcem i direktorom Festivala dječije umjetnosti. Na početku intervjua je istaknuo: „Prošle godine je Festival organiziran na početku pandemije, i bez obzira na tešku situaciju, uspjeli smo da podignemo sve programe na tri online platforme. To iskustvo nam je pomoglo da shvatimo kako planirati događaj i šta treba unaprijediti da bi sve bilo kako treba. Mi se ipak nadamo da ćemo se iduće godine vratiti u stvarni svijet jer je zaista najljepše kad program ide uživo i kad su djeca u direktnom kontaktu s umjetnicima (kao gledatelji) i publikom (kao izvođači). Festival postoji da bismo djeci uljepšali djetinjstvo, te probudili u njima  znatiželju i ljubav prema umjetnosti.

S obzirom na međunarodni predznak Festivala, zanimalo nas je u čemu se eventualno razlikuje bh. dječija umjetnička scena u odnosu na regiju i kakva je uopće suradnja s regionalnim umjetničkim društvima. Kučuk nam je rekao: „Razlika se osjeti u produkciji, odnosno broju produkcija. Naročito se to osjetilo kroz pandemiju. Recimo, svake godine se na naš otvoreni konkurs prijavljivalo po pedeset-šeszdeset predstava iz regiona, a naš glavni uslov je bio da predstava nije starija od godinu dana. Iako je postojala mogućnost da ne dobijemo pristanak regionalnih trupa i snimke njihovih predstava zbog toga što nisu izvođene puno puta, i ove i prošle godine smo uspjeli kreirati kvalitetan takmičarski program. To je zbog toga što smo se dosad pokazali kao sjajni domaćini.

Važno je istaknuti i da se kvalitet Festivala potvrdio u nastojanjima i želji umjetničkih skupina iz Pule i Kotora da u svojim gradovima organiziraju istu formu festivala u isto vrijeme. Kako Kučuk ističe, veliko je to priznanje za Festival dječije umjetnosti. Usvojeno znanje o manevriranju u online okruženju moglo bi ubrzati realizaciju ove ideje i dalje unaprijediti ovu lijepu priču.

Kao i svake godine, FEDU donosi zabavnu igru, ali i kvalitetan umjetnički sadržaj koji djeca mogu istovremeno kreirati, ali i konzumirati ga. Ono što ovaj Festival čini jedinstvenim je spoj četiri vrste umjetnosti – književnosti, muzike, likovne umjetnosti i teatra. Čitav program Festivala sa satnicom i svim planiranim dešavanjima dostupan je na LINKU. Zanimljivo je da su organizatori pazili i na to da takmičarski pozorišni program bude prilagođen online nastavi i tako dostupan svima, pa se isti emituje u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu.

Osim četiri kategorije umjetnosti za koje se svake godine raspisuju konkursi i planiraju posebni programi, djeca mogu pohađati i radionice na kojima razvijaju svoju motoriku, maštu i viziju. Na njima, između ostalog, učestvuju u osmišljavanju mini pozorišnih predstava, izrađivanju lutki, pisanju proze, vježbama pjevanja. Na ovaj način svaki od učesnika može pronaći nešto za sebe i tako otkriti svoj skriveni talent. Kako Kučuk kaže:

Naša djeca su veliki biseri. Imamo toliko talenata, toliko toga je umjetničkog u njima i mi to prepoznajemo i kroz Festival pomažemo. Dobro bi bilo da se i roditelji malo više zainteresiraju za ono za što su im djeca rođena, a ne da ih guraju u nešto što će oni sutra raditi onako i tek toliko da se zaradi, a čitav život će biti unesrećeni. Do roditelja je i društva da otvore djeci priliku da rade ono što vole – tad svo društvo izgleda sjajno.

U postprodukciji Festivala, ostvarenja najistaknutijih i najboljih učesnika u svakoj od četiri kategoriji postaju dostupna široj javnosti. Recimo, najbolji literarni dječiji radovi i radovi pisaca za djecu objavljuju se u zbirki priča „Vilenjakovo pero“. Najbolje ocijenjeni likovni radovi se postavljaju na izložbama. Prva nagrada u muzičkom dijelu Festivala podrazumijeva snimanje i objavljivanje kompozicije. Pokazani talenat se, dakle, nastoji dalje razvijati i slaviti.

Ne želeći strahovati pred pandemijom, a želeći pokazati da umjetnost (naročito ona za djecu) ne treba da šuti u najgorim vremenima, organiziran je još jedan Festival dječije umjetnosti. Isprva zamišljen kao omaž svoj prerano stradaloj djeci u zadnjem ratu, ovaj je Festival danas posvećen novim generacijama koje treba učiti životnim radostima i pravim vrijednostima.

Kučuk zaključuje na kraju: „Poenta je da se nove generacije raduju, vesele i igraju. Da budu pametni i dobri ljudi. Da ostanu sačuvani plemenitost i ljudskost.  Da djecu ne dijelimo po imenima ni naciji, jer ona i ne znaju za te stvari. I da ne govorimo samo formalno da su djeca vojska najjača, jer ona to zaista i jesu!

FOTO: fedu.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist