Održan Zenica Podcast Meet-Up #3 na kojem su gostovali osnivači Postcasta i Postfesta


Gosti trećeg Podcast MeetUp-a, koji se organizuje u sklopu projekta Podcast Jam: First Station Zenica, bili su osnivači festivala Postfest podcasta pod nazivom PostCast. Riječ je o podcastu koji je osnovala Asocijacija studenata sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Sa njima su posjetitelji MeetUp-a imali priliku razgovarati na temu da li podcast može služiti kao sredstvo za promociju kulture i umjetnosti.

„Bili smo spriječeni da nastavimo sa živim kontaktom i živom komunikacijom koju smo imali prije pandemije, te je kreiranje podcasta bio logičan odgovor na situaciju koja je sve nas zadesila. Podcast nam je služio da dođemo do kolega sa kojima zbog pandemije nismo mogli surađivati, tako da smo se uspješno spojili sa kolegama van granica BiH, ali i sa glumcima, glumicama i producentima iz BiH“ – izjavio je Tarik Džinić, kreativni direktor Postfesta i Postcasta.  

Vođeni željom da nastave aktivno sudjelovati u umjetničkom stvaralaštvu, podcast PostCast nastao je kao odgovor studenata na vandredno stanje uzrokovano pandemijom COVID-19. Dosad je realizovana prva sezona podcasta koja se sastojala od četrnaest emisija.

„U toku prve sezone podcasta PostCast, fokus je bio na široj lepezi zanimanja u sklopu teatra, te smo razgovarali sa producentima, rediteljima, dramaturzima i, naravno, glumcima. Sa njima smo razgovorali o uopštenijim temama poput njihovih početaka, na kojin način je na njihov posao utjecala pandemija, te kakav je čiji umjetnički odgovor na pandemiju“ – dodao je Džinić.

Osnivači podcasta PostCast ujedno su i osnivači prvog pozorišnog studentskog festivala u Bosni i Hercegovini pod nazivom Postfest koji okuplja na jednom mjestu studente sa dramskih akademija širom regiona. Kroz program festivala zamišljeno je ostvarivanje saradnje, upoznavanje i druženje studenata.

S obzirom da projekat Podcast Jam: First Station Zenica organizovanjem šest podcast MeetUp-ova u Zenici ima za cilj kreirati prvu omladinsku podcast platformu u BiH, a na koncu projekta realizovati i prvi PodCast Fest Zenica 2021, osnivači PostFesta podijelili su sa organizatorima i posjetiteljima svoja dosadašnja iskustva u vezi organizovanja jednog ovakvog festivala.

„PostFest je rezultat potrebe za jednim žarište – tu studenti Akademije scenskih umjetnosti imaju mogućnost da se okupe na jednom mjestu, da nesmetano kreiraju i da stvaraju živi međusobni kontakt. Bio je veliki izazov organizovati prvi festival, ali se sav trud na koncu isplatio“ – izjavio je Faris Pinjo, student Akademije scenskih umjetnosti.

Cilj projekta Podcast Jam: First Station Zenica je da podrži mlade širom BiH da uspostave novu podcast scenu, odnosno PRVU OMLADINSKU podcast platformu u BiH koja bi trebala da producira pozitivne i autentične priče koje se tiču mladih.

Dosad smo realizovali tri Meet Up-a, a u planu su još tri. Oni prethode podcast Festu koji planiramo organizovati na ljeto. Meet Up-ovi nam služe ujedno da sumiramo sve želje učesnika i razumijemo šta je to što žele da bude u fokusu na neformalnom druženju, odnosno u neformalnoj zajednici podcastera koju želimo kreirati kroz podcast Fest“ – izjavila je Adna Kepeš, predstavnica Radio Active.

Live stream događaja Zenica Podcast Meet -Up

Više informacija o Zenica Podcast Meet-Up’s možete pronaći prateći Radio Active na društvenim mrežama.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist