Četvrta epizoda RadiYo Active podcasta donosi priču glumca Harisa Burine


U četvrtak, 29. aprila, na Youtube kanalu Active Zenica objavljena je četvrta epizoda RadiYo Active Podcasta. Voditelji Ivona Kukić i Kemal Alijagić ovoga puta su ugostili poznatog bh. pozorišnog i filmskog glumca Harisa Burinu. S njim su govorili o glumi, neobičnim životnim preokretima i njegovom životu u tuđini.

Bosna i Hercegovina je država u kojoj su rođeni mnogi veliki intelektualci i umjetnici. Jedan od onih koji su izgradili karijeru i ostavili značajan trag i izvan njenih granica bio je i Haris Burina. Kao jedan od najtalentiranijih mladih glumaca i polaznika druge generacije studenata sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, ovaj Zeničanin je već 1980-ih ostvario značajne filmske i pozorišne uloge. Tako je igrao u filmovima Otac na službenom putu i Kuduz te predstavama Audicija i Tetovirano pozorište, s kojom je osvojio prvu nagradu na najvećem i najčuvenijem međunarodnom pozorišnom festivalu Fringe.

U četvrtoj epizodi RadiYo Active Podcasta, naši voditelji su ugostili poznatog bh. pozorišnog i filmskog glumca Harisa Burinu

U vrijeme kada se raspadaju Jugoslavija i čitav jedan svijet, on je već član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta. Zbog nemilih događaja se uskoro prebacuje u Skopje, potom Ljubljanu, Edinburgh i London i konačno stiže u Toulouse. Burina je u podcastu otkrio kako je izgledalo godinama živjeti daleko od svojih najbližih i svoje domovine, kako ih se prisjećao i dozivao ih u sjećanjima te kako je uspio otvoriti svoje pozorište (u tuđini) i napredovati kao glumac iako je bio stranac. Osim toga, usporedio je odnos prema umjetnosti i kulturi u Francuskoj i našoj zemlji uzevši kao primjer film Quo vadis, Aida.

Burina je također opisao sebe i svoje ljude, Bosance i Hercegovce. Njihov mentalitet, njihove mane i vrline. Toplo je govorio i prisjećao se svojih roditelja i važnih lekcija kojima su ga naučili, kao što su one da istinu treba uvijek govoriti i da je najopasniji onaj čovjek kojemu je stalo samo do njegovih vlastitih ciljeva. Zaneseno je ukazao na svu besmislenost podjela i na svu ljepotu različitosti koja postoji između ljudi.

Mudro je poručio gledateljima da ulažu u svoje znanje i talente i da u sebi zatomljuju ljubomoru, zavist i mržnju: „Ne smijete biti zavidni nikome – to govori da imate frustraciju. Ne smijete biti ljubomorni jer to govori da niste napravili dovoljno od svog života. Morate se baviti sobom. Vi ste mjera. Svijet izgleda onako kako ga vi vidite. Svijet izgleda onako kako vaše srce kuca. Ne smijete naređivati svom srcu kako će kucati.“ 

Tokom razgovora, Burina se vraćao u djetinjstvo i srednjoškolske dane, ali i zamišljao i dijelio planove za budućnost. Kroz suze i kroz smijeh, on nas je odveo do najvažnijih trenutaka u svom životu i tako nam pokazao da je sve povezano i da sve ima svoj razlog. Na kraju je rekao: „Zamislite, 21. vijek, ljudi govore o odlasku na godišnji odmor na Mars, a mene neko pita kako se zovem. Strašno! Pričajmo o životu, o umjetnosti, o ljepoti. Unapređujmo naš život. Jer, bogom vam se kunem, to je jedina predstava koja nema reprizu“.

Ukoliko želite čuti više o zanimljivom životu i djelu Harisa Burine, posjetite Youtube kanal Active Zenica i uživajte. Na njemu ćete moći poslušati sve prethodne (i buduće) epizode podcasta, od kojih svaka donosi aktualne teme i relevantne goste – dosad smo govorili o seksualnom i reproduktivnom zdravlju s Amerom Džekmanom iz Asocijacije za mlade XY, cyberbullyingu s prof. Elmedinom Muratbegovićem, umjetnosti i kritičkom promišljanju s pozorišnom redateljicom Selmom Spahić te Bosni i Hercegovini kao zemlji velikih i talentiranih ljudi.

U sljedećim epizodama govorit ćemo, između ostalog, o bh. mladalačkom potencijalu i pravu da se sanjaju velike stvari, freelance angažmanima, ratnim traumama s kojima bh. društvo živi, pandemiji ovisnosti o kockanju. RadiYo Active Podcast će u opuštenoj atmosferi svaki put osigurati kvalitetnu priču, mnoštvo informacija i emocija. Pridružite nam se stoga! 

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

FOTO: Radio Active


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist