Lansiran projekat “We make democracy”: Okupili se mladi iz Švicarske i balkanskih zemalja


Ove srijede i zvanično je počeo projekat nazvan “We make democracy” koji implementiraju i-dijaspora i Švicarski nacionalni savjet mladih (SAJV). Zahvaljujući ovom projektu, u istom trenutku više od četrdeset mladih osoba, iz devet evropskih zemalja, uči i diskutuje o njegovanju raznolikosti i demokratskim inicijativama.

Pojedina istraživanja pokazala su da su se prethodnih godina sve češće mogli čuti glasovi mladih osoba koje žele utjecati na politiku, ali i mijenjati svijest pojedinaca o određenim pitanjima. Ta pojava i mladalačka energija posebno je primjetna u zemljama Zapadnog Balkana, no i dalje nedovoljno utjecajna i cijenjena.

Da je potrebna veća inkluzija mladih u svakodnevna društvena i politička pitanja dokazala je i kriza prouzrokovana pandemijom virusa COVID-19, a upravo tu potrebu prepoznali su inicijatori projekta “We make democracy”, zahvaljujući kome mlade osobe u dobi od 18 do 30 godina, nastanjene u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Švicarskoj i Kosovu, imaju priliku učiti i promicati demokratske vrijednosti i poticati uključivanja.

Projekat se temelji na peer to peer edukaciji, a učesnici će imati priliku razmjenjivati informacije putem digitalne platforme

Današnjom aktivnošću, kick off webinarom, koji će se upriličiti i sutra putem online platforme, započela je avantura koja će trajati do kraja 2022. godine. Do tada, planirani su: lansiranje digitalne platforme, omladinska razmjena u Švicarskoj, tri tematske posjete organizacijama mladih u Sloveniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, realizacija zacrtanih projekata, te finalna konferencija.

Partner “We make democracy” projekta u BiH je Udruženje Naša djeca Zenica, a isti je također podržan i od Movetie, švicarske agencije za razmjenu i mobilnost.

Za sva pitanja, budite slobodni obratiti se koordinatoru projekta u BiH, gospodinu Aldinu Vrškiću, putem e-maila aldin.vrskic@idijaspora.ch.

Projekat “We make democracy” predstavlja još jedan u nizu dokaza uspješne dugogodišnje saradnje SAJV-a i balkanskih zemalja.

Tekst i fotografija preuzeti sa: https://www.i-platform.ch/bhs


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist