Zenica Podcast Meet Up #04 sa Goranom Vojteškim: Buđenje podcast scene u regionu


Podcast je u posljednje vrijeme doživio veliku popularnost u cijelom svijetu, a čini se da ta popularnost konačno stiže i u region. Podcast emisija sve je više, i sve je više onih koji ih s nestrpljenjem očekuju. Upravo o tome smo, između ostalog, razgovarali sa gostom danas održanog Zenica Podcast Meet Up-a, Goranom Vojteškim, jednim od osnivača Podcast.rs platforme.

„Naš region nekako kasni za ostatkom svijeta gdje su podcasti itekako popularni i koriste se u razne svrhe poput marketinga i raznih sponzorstava. Ovdje je to još uvijek malo drugačije, ali vjerujem da ćemo uskoro, kao i u svim oblastima, stići u i toj neke druge zemlje u kojima su podcasti izrazito popularni“ – istakao je Vojteški.

Sve je više podcast emisija i u Bosni i Hercegovini. Mladi, ali i malo stariji, obrađuju razne teme koje se često tiču svih građana naše zemlje. Ipak, teško se istaknuti u beskraju multimedija koji su danas dostupni svima. Goran Vojteški tvrdi da je recept za uspjeh u ovoj oblasti rad, rad i samo rad.

„Kada radite podcaste, sve je nekako bitno. Važno je dobro snimiti, pa uraditi dobar posao u postprodukciji. Izbor tema i gostiju također. Kada sve to završite, treba se ozbiljno posvetiti i distribuciji, marketingu, promociji na društvenim mrežama… Ako ste izabrali temu koju volite i ako ste kreirali kvalitetan sadržaj, publika će doći sama. Nađite temu u kojoj ste strastveni“ – pojasnio je Vojteški.

Mladi iz Zenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine, sa Goranom Vojteškim su razgovarali i o globalnim podcast trendovima. Faruk Gutić, koji kreira podcast Anamneza, prisustvovao je svim dosadašnjim Meet Up-ima u Zenici.

„Izuzetno lijepa priča, drago mi je da imamo priliku da dijelimo iskustva i usvajamo nova znanja i vještine. Sama činjenica da se ovdje okupljaju mladi koji kreiraju podcaste je jako važna jer upoznajemo podcast scenu u BiH i imamo priliku da gradimo tu neku neformalnu mrežu, da pomažemo jedni drugima“ – istakao je Gutić.

Cilj ovih susreta i jeste podrška mladima širom BiH da uspostave novu podcast scenu, odnosno PRVU OMLADINSKU podcast platformu u BiH koja bi trebala da producira pozitivne i autentične priče koje se tiču mladih“, kaže Adna Kepeš, predstavnica Udruženja Naša djeca iz Zenice.

Izuzetno nam je drago da smo i u ovoj situaciji s pandemijom uspjeli da dovedemo gosta iz regije, i jako nam je drago da je to Goran Vojteški. Nama je važno da svi učesnici dobiju sve elementarne informacije o podcastu, ali i da saznaju kako da na najbolji način plasiraju svoj podcast. Govorili smo do sada o svim aspektima podcasta i planiramo organizirati još dva ovakva susreta koji će u konačnici rezultirati i prvim PodCast Festom Zenica 2021“ – pojasnila je Kepeš.

Današnji Zenica Podcast Meet Up #04 dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Zenica Youth Podcast Platform. Više informacija o Zenica Podcast Meet-Up’s možete pronaći prateći Radio Active na društvenim mrežama.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist