U subotu izložba Šejle Kamerić u hali Željezare Zenica


Šejla Kamerić, Uhvaćeni / Foto: Muhamed Mahmutović

Izložba umjetnice Šejle Kamerić u industrijskoj hali Željezre u Zenici dio je niza svojevrsnih pop-up intervencija koja broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija. Umjetnica tako uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima. Unutar tog prostora, zanemarena i od ljudi ispražnjena mjesta postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

HALA ŽELJEZARE – ZENICA
Subota, 5.6.2021
12:00 h

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Izložba, koja je otvorena za javnost, održat će se u Hali Željezare u Zenici u subotu, 5. juna 2021, od 12 do 20 sati. Više o izložbi Uhvaćeni održanoj u Bihaću možete pročitati putem sljedećeg linka:
http://www.krak.ba/bs/event/sejla-kameric-uhvaceni.

Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža. Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojima su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije. Godine 2011., Šejla Kamerić primila je nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Sudjelovala je na mnogim međunarodnim izložbama.

Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection i ERSTE Collection u Beču, ArtCollection Telekom u Njemačkoj, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.

Kustos izložbe: Irfan Hošić
Organizacija: Udruženje Realstage (Sarajevo) i Udruženje Naša djeca – Radio Active (Zenica)
Partner: Obala art centar (Sarajevo) i Centar za savremenu kulturu KRAK (Bihać)

Realizaciju izložbe pomogli su Kulturni centar iz Bihaća i Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva.

 © Studio Šejla Kamerić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist