DVD Zenica: Učesnici projekta iz BiH i susjednih zemalja razmijenili iskustva


Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je tokom vikenda implementiralo projekat “VATRU GASI, BRATA SPASI”, koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020, u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Pored USAID-a, partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite. 


Ukupno trideset učesnika projekta koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, tokom dvodnevnog boravka u Zenici prisustvovali su i razmijenili iskustva na radionicama koje su bile iz oblasti vatrogastva. Potom su posjetili tvrđavu Vranduk na kojoj je kratki čas historije održao direktor JU Muzej Grada Zenica, Adnadin Jašarević. Učesnisi su tako bili upoznati s historijom grada Zenica. Nakon toga je upriličena posjeta vjerskim objektima na području grada Zenica – katoličkoj crkvi Sv. Ilija, pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, Čaršijskoj džamiji i Sinagogi. Historijat i značaj ovih objekata je prezentovao Afan Abazović, u slobodno vrijeme turistički vodič, zajedno sa vjerskim službenicima.


Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je izuzetno humana djelatnost, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju živote i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripadaju ugroženi.

Posjetom vjerskim objektima je prezentovana raznolikost i međusobna saradnja među vjerskim zajednicama jer su učesnici bili iz raznih etničkih i vjerskih skupina. Kroz sam projekat su učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da se bez povjerenja i razumijevanja ne može graditi budućnost, i da svi skupa preuzimamo odgovornost za budućnost.


“PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist