Zenica Podcast Meet Up #05 sa Ratkom Martinovićem: Podcast – digitalni fenomen


Predviđa se da će podcast, kao digitalni fenomen, kroz nekoliko godina preuzeti primat napram klasične televizije. Ovo predviđanje podkrijepljeno je činjenicom da je podcast potpuno nezavisan medij, odnosno da ne podliježe utjecaju bilo kakvih interesnih, ekonomskih ili političkih lobija. Podcast nema vlasnike ili oglašivače, te tako ne upada u zamku da kao medij u jednom momentu svog postajanja praktično posluži kao oblik PR-a. Podcast je sirov i nezavisan medij koji na neformalan način informiše svoje korisnike, a korisnika je sve više baš iz tog razloga.  

„Ja idem u smjeru opuštenosti sa gostom i da period prilagođavanja gosta traje što bolje, pa smo mi u podcast Inkubatoru napravili domaćinsku atmosferu – prostoriju u vidu tinejdžerske sobe sa foteljom da se gost što brže opusti jer je dosta lakše voditi tok konverzacije na ovaj način, te se iz tog razloga zna desiti da naše emisije traju i po par sati” – izjavio je Ratko Martinović, autor Podcasta Inkubator.

Korisnici prepoznaju rapidni uspjeh podcasta kao novog medijskog formata. No, iako danas tehnologiija omogućava da svako može kreirati svoj podcast, uspjeh se isključivo oslanja na kvalitet samog podcasta. S tim u vezi, Ratko je sa gostima Zenica Podcast Meet Up-a podijelio svoje mišljenje šta je to zaista potrebno za dobrog podcastera.

„Tradicionalnim medijima, odnosno voditeljima, je sigurno problematično prebaciti se na način vođenja podcasta s obzirom na vrstu emisija koju vode i brenda koji su izgradili. Smatram da je to jedna vrsta problema ne samo na Balkanu nego i u Evropi, dok je u Americi upravo to i razlog zašto je podcast nastao; poznata lica voditelja su osnivali podcaste u potkrovljima i podrumima upravo zato da bi im to bio dodatni posao, odnosno način na koji će se opusititi uz posao koji vole, a da bi publika vidjela drugu stranu njih i da bi se približili široj publici“ – izjavio je Martinović.

Uz karakteristike dobrog podcastera veže se i pitanje kako biti originalan, te kako pronaći put do publike. Mladi zainteresovani za podcast scenu, tokom petog po redu Meet Up-a otvoreno su razgovarali sa Ratkom na ovu temu.

„Da biste bili originalni, trebate biti svoji. Biti svoj naravno nekad ne funckioniše, kao što sam spomenuo, s ozbiljnim gostima i temama morate se prilagoditi. Međutim, u Americi su i političari gosti, što im donosi još veću popularnost, ali kod nas bi rijetko ko od političara u hrvatskom saboru napravio dodatni iskorak sa biračima, gostovao na podcastu i pričao šta mu padne na pamet. Mislim da bi nekima donio i bolju popularnost, jer bi prikazali upravo kako biti svoj“ – izjavio je autor uspješnog Podcasta Inkubator.

Ratko, kao jedan od osnivača Podcast Inkubator iz Hrvatske, podijelio je s okupljenima i razloge zbog kojih su se on i njegovi kolege odlučili za osnivanje podcasta. Kako kaže Ratko, osnovna ideja je bila pružiti priliku nezavisnim autorima da emitiraju vlastite podcaste, te da obrađuju teme od interesa za sve kao što su sport, politika, nauka i kultura. 

„Mislim da je jedan od problema, što se desilo prije godinu dana u Hrvatskoj, da veliki broj ljudi krene s podcastima, tri mjeseca imaju mnogo gostiju i produkcije, i kada ne dobiju feedback od publike i sponzora jednostavno odustanu. To se može prevazići tako što nastavite raditi ono što volite kao što smo i mi 2017. godine odlučili, i da jednostavno da podcast ne smatrate poslom nego vrstom zabave“ – objasnio je Martinović.

Peti, a ujedno i posljednji po redu Zenica Podcast Meet Up, poslužio je za sumiranje svih dosadašnjih održanih Meet Up-a. Naredni korak je organizacija prvog PodCast Fest Zenica 2021 koji će se održati na ljeto ove godine. Ciljevi Meet Up-a bili su pružiti poršku mladima širom BiH da uspostave novu podcast scenu, odnosno PRVU OMLADINSKU podcast platformu u BiH koja bi trebala da producira pozitivne i autentične priče koje se tiču mladih.

Zenica Podcast Meet Up dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Zenica Youth Podcast Platform. Više informacija o Zenica Podcast Meet-Up’s možete pronaći prateći Radio Active na društvenim mrežama.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist