KONCERTOM GRUPE BALKANEROS BANDITOS OTVOREN FESTIVAL LJETNE VEČERI STUDIO TEATRA


Koncertom zeničke grupe BalkanEros Banditos sinoć je na Ljetnoj sceni zeničkog Doma armije/Preporoda otvoren peti međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra.  Prije koncerta i svečanog otvaranja Grad Zenica je bio pozornica na kojoj su umjetnici iz trinaest zemalja, njih ukupno dvadeset, umjetničkim performansom oduševili zeničku publiku. Riječ je o izvedbi nastaloj u okviru projekta „Putevi heroja“ podržanog od Kreativne Evrope. Članovi ovog međunarodnog umjetničkog ansambla su boravili u Zenici osam dana, te su kroz različite radionice i performanse ukazivali na sve ono s čim se sukobljavamo i na lokalnom i na globalnom planu. Konačni cilj radionica i performansa je razvijanje ekološke i kreativne svijesti.

Imajući u vidu da festival ove godine slavi i mali jubilej, odnosno pet godina postojanja, publika će uživati i u različitim tetarskim sadržajima pod sloganom „Festival za 5“.  Ljetne večeri Studio Teatra će trajati od 13. do 17. jula, a već drugu noć festivala publika će imati priliku gledati cabaret „Međuigre 0-24“ Zijaha Sokolovića. Riječ je o komadu koji dotiče besmislenost i manjak logike čitavog čovječjeg djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti kao prirodnog stanja , i da se to ne može izliječiti ali može ublažiti. Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovog puta je u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga koji će na književno kritično-satiričan način komentarisati političke događaje i društvena stanja.

U četvrtak, 15. jula, u trećoj festivalskoj noći festivala će se publici predstaviti hit komedija Pozorišta Slavija Beograd „Krevet za šestero“ autora Mihaila Laptoševića. U predstavi igraju Janko Cekić, Daniel Kovačević, Mihailo Laptošević, Anđela Kiković, Evgenija Eskina Kovačević i Anđela Vugdragović. U ovom vodvilju pokretač zabune je strasna želja glavnog lika da, iako oženjen, ima ljubavnu vezu sa drugom ženom. Ova želja nas uvodi u niz komičnih situacija u kojima se podsmijehu izvrgavaju mane i nastranosti likova.

Četvrta noć festivala rezervisana je za predstavu Studio Teatra „Mladi u doba korone“ nastalu u režiji Lane Delić, a po tekstu Mirze Begovića. Autor originalne muzike za predstavu je Ernad Bihorac. Predstava „Mladi u doba korone“ otvoreno govori o psihofizičkom i socijalnom stanju građana u vrijeme pandemije COVID-19, te na specifičan, tragičan, ali i duhovit način analizira i pozitivne i negativne aspekte izolacije, s posebnim osvrtom na mlade ljude. U predstavi igraju Hena Husić, Danko Damjanović, Lea Zećević, Ajla Smajić, Elma Hasanspahić, Ajna Kadrić, Sven Zrnić, Ibrahim Tatar, Tarik Lemeš i Merima Medžić.

Koncert grupe BalkanEros Banditos označio početak Ljetnih večeri

U subotu, 17. jula, festival zatvara, sada već tradicionalno,  predstava „Državni lopov“. Ta hit komedija već šesnaest godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH.  U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

FOTO: Mirza Begović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist