Besplatne radionice Coding Summer School programa


U Poslovnoj zoni Zenica 1 u zgradi ZEDA-e 05. jula su počele besplatne radionice Coding Summer School programa na kojima možete naučiti osnove HTML-a i CSS-a kako biste po završetku ljetne škole mogli kreirati statičnu stranicu. U sklopu programa Coding Summer School će se realizovati pet radionica, a svoje radionice planiraju realizovati i u budućnosti.

Stipendisti BH Futures Fondacije

Kao stipendisti BH Futures Fondacije, mentori i organizatori su imali zadatak da osmisle Passion Project koji bi pozitivno doprinio i mijenjao njihovu lokalnu zajednicu. Tim čine studenti Softverskog inženjerstva i studentica Mašinskog fakulteta u Zenici. Na ideju su došli tako što su počeli razmjenjivati iskustva kada su se prvi put susreli sa programiranjem (kod većine je to bilo otprilike u srednjoj školi). Kroz razgovor i suradnju su odlučili dati priliku osnovnoškolcima da se okušaju u programiranju i steknu korisna znanja koja, ako budu željeli, mogu veoma dobro iskoristiti.

Cilj Coding Summer School programa je osvijestiti mlade koliko brzo tehnologija napreduje, te da je upoznavanje s programiranjem tek u srednjoj školi veoma kasno. Oni pojedinci koji se pronađu u IT svijetu mogu odabrati adekvatnu srednju školu ukoliko ranije počnu razvijati vještine koje su jednom IT-evcu potrebne.

Mentori CSS-a su ujedno i organizatori takmičenja. Svaki mentor će održati po jednu radionicu na određenu temu, a radionica je ukupno pet. Na svakoj će biti predstavljene različite oblasti. No, kako organizatori ističu, svi su tu da pomognu polaznicima s eventualnim poteškoćama ili da objasne što ih zanima.

CODING SUMMER SCHOOL

CSS program je namijenjen samo učenicima osnovne škole, jer organizatori smatraju da učenici srednjih škola imaju sasvim dovoljno prilika za učešće na različitim takmičenjima kao i mogućnost stjecanja IT znanja u sklopu nastavnog plana i programa. Zaključuju da je ono što djeca rade iz informatike u osnovnoj školi davno prevaziđeno. Kroz osnovnu školu nemaju priliku da vide šta sve nudi IT svijet.

Pitali smo mentore Coding Summer School programa da li planiraju nastavak radionica CSS programa i, ako da, planiraju li uključiti i starije generacije.

„Ova godina je bila prva i možemo reći da smo odlučili to podići na jedan veoma visok nivo, naravno zahvaljujući svim našim sponzorima. Imamo u planu da nastavimo sa CSS-om možda na neki duži period, ali to su još neke stvari koje trebamo detaljno razraditi. Trenutno nemamo namjeru da CSS organizujemo za starije generacije jer, kao što je prethodno rečeno, srednjoškolci imaju mnogo sličnih prilika koje mogu iskoristiti.“

Kako saopštavaju iz CSS-a, odziv djece je bio veliki i za njih pomalo i neočekivan. Imali su mnogo upita da li će se radionice organizovati online, ali su odlučili da radionice i takmičenje budu uživo jer zadnjih godinu dana i nekoliko mjeseci život je svima postao online.

CSS radionice se završavaju u subotu, 17. jula, kada će se organizirati takmičenje u kojem će učesnici moći pokazati znanja i vještine koje su stekli tokom radionica.

FOTO: Coding Summer School.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist