Predstava “Mladi u doba korone” na mini turneji


Predstavu  “Mladi u doba korone” u prvoj polovini septembra publika će imati priliku pogledati u Brezi, Zenici i Stocu. Nakon predstava održat će se i panel diskusija na kojoj će zajedno učestvovati akteri predstave i publika.

Riječ je o koprodukcijskom projektu Studio Teatra i BNP-a Zenica. Režiju potpisuje Lana Delić, dok je autor teksta Mirza Begović. Autorsku muziku potpisuje Ernad Bihorac, a producent predstave je Nusmir Muharemović.

Predstava u Brezi će se igrati u Kino sali Breza u nedjelju, 5. septembra, sa početkom u 19h. U Zenici se predstava igra na otvorenom – na platou ispred Gradske kafane u ponedjeljak, 6. septembra, sa početkom u 18:30h. Stolac će biti domaćin ekipi Studio Teatra u nedjelju, 12. septembra. I ova će se izvedba igrati na otvorenoj sceni, odnosno na platou ispred Gradske kafane Stolac.

Predstava problematizira period izolacije, ali i problem različitosti koji se svakodnevno nameće. “Mladi u doba korone” je spoj glume, muzike i plesa, a tekst je nastajao u procesu kreiranja komada i to na osnovu ispovijesti samih aktera. Predstava, iz perspektive mladih ljudi, govori o problemu koji je zajednički i koji nije određen nacijom, religijom, niti materijalnim statusom. Na tragikomičan način, “Mladi u doba korone” govori o životu i smrti, o borbi i ratu sa koronom.

Mladi u doba korone

U predstavi igraju Hena Husić, Danko Damjanović, Lea Zećević, Ajla Smajić, Elma Hasanspahić, Ajna Kadrić, Sven Zrnić, Ibrahim Tatar, Tarik Lemeš i Merima Medžić.

Igranje predstave u Zenici i Stocu podržano je kroz grant koji dodjeljuje PRO-Budućnost. PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

Saopćenje i video materijal: Studio Teatar.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist