Kamp “Mladi u fokusu” okupio učesnike iz cijele BiH


Kamp „Mladi u fokusu“, održan na planini Pogorelici od 7. do 9. septembra 2021. godine, imao je zadatak da okupi učesnike iz svih dijelova BiH.

Na početku kampa učesnici su imali priliku obići Kiseljak i sve njegove znamenitosti. Poseban utisak ostavila je župa sv. Ilije proroka, koja se nalazi na brijegu iznad samoga grada s kojeg se pruža odličan pogled na okolinu. Za neke je to bio prvi odlazak u crkvu, a svi su bili toplo i prijatno primljeni od župnika. Učesnici su sa župnikom imali priliki razgovarati o sličnosti religija i onome što nas sve veže – ljudskost.

Učesnici su se udobno smjestili 07. septembra u Planinarskom domu „Pogorelica”. Tokom kampa u prostorijama doma održavale su se debate, radionice i edukovanje na teme predrasuda, stereotipa i mržnje, ali i načina kako se boriti protiv njih i ubrzati proces pomirenja.

“Tokom ova tri dana učesnici su imali priliku razgovarati, debatirati i dosta toga naučiti na temu procesa pomirenja, stereotipa i predrasuda. Ne manje važni su iskustvo i poznanstva koja su učesnici stekli na kampu, kao i planinarenje, logorska vatra i sjajna atmosfera” – rekao je Muhamed Mekić, jedan od organizatora kampa i predsjednik Udruženja „Princip”.

Pored radionica, druženja oko logorske vatre i planinarenja, ovo je bila i prilika da se učesnici odmore od bučnog gradskog života i uživaju u ljepotama planine Pogorelice. Posjećen je i vrh Pogorelice, Vidikovac, na kojem su nastale brojne fotografije.

Projekt “Mladi u fokusu” podržan je u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV).

Autor teksta: Mirza Begagić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist