Program prvog dana XX Festivala bh. drama


Prvog dana XX Festivala bh. drame gledatelji će moći pratiti predstavljanje knjige Narodno pozorište Vrbaske banovine – osnivanje i umjetnički razvoj (1930-1934.) Ljiljane Čekić, svečano otvorenje Festivala i obraćanje direktora Miroljuba Mijatovića, te prvu pozorišnu predstavu iz takmičarskog dijela programa – Derviš i smrt koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka. Najava je to raznovrsnog i bogatog festivalskog programa u kojem će ljubitelji pozorišne umjetnosti moći uživati od 12. do 20. septembra.  

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „NARODNO POZORIŠTE VRBASKE BANOVINE – OSNIVANJE I UMJETNIČKI RAZVOJ (1930-1934.)“

Redateljica, scenaristica, kolumnistica i glumica Narodnog pozorišta Republika Srpska, Ljiljana Čekić, zvanično će predstaviti svoje najnovije ostvarenje zeničkoj publici u nedjelju (12. septembra). O toj značajnoj monografiji, autorica Čekić će govoriti s Lukom Kecmanom, historičarem i teoretičarem filma i teatra (i jednim od recenzenata knjige), i Hasanom Džafićem, bh. dramaturgom i predsjednikom Organizacionog odbora Festivala.

Online panel i predstavljanje knjige bit će prikazani na službenoj Youtube stranici zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta od 17h.

S obzirom na to da su opsežni istraživački radovi rijetko posvećeni historijatu i razvoju pozorišne umjetnosti u Bosni i Hercegovini, odlučili smo govoriti s Čekić. Na početku nam je otkrila da je monografija zapravo prvi dio njene prerađene doktorske disertacije koja je odbranjena na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri za teoriju i istoriju pozorišta.

Potom se osvrnula na slične projekte koji su dosad pokrenuti u Bosni i Hercegovini:

 „Mislim da svaka sredina koja ima profesionalnu kuću treba da ima ovakvu knjigu. Nažalost, autori monografija se uglavnom bave taksativnim navođenjem naziva predstava i učesnika. Potrebno je malo dublje ući u sačuvanu arhivsku građu kako bi se stvorila cjelovita slika pozorišnih prilika u vremenu koje je našim savremenicima nepoznato, a za to je potrebno puno vremena i rada.“  

Čekić je istaknula da je pisanje ovakvih stručnih radova izuzetno izazovno zbog toga što postoji jako malo literature koja se bavi historijom pozorišta u Bosni i Hercegovini. Tako osim kapitalnog djela Istorija pozorišta Bosne i Hercegovine Josipa Lešića ne postoje mnogi drugi radovi koji bilježe detalje pozorišnog života od kraja 19. stoljeća do našeg vremena.

Glavna obilježja pozorišne umjetnosti 1930-ih, Čekić sažima ovako: „U to vrijeme postojala je jasna pozorišna hijerarhija. Postojala su centralna pozorišta u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, a u sjedištima banovina otvarala su se banovinska pozorišta koja su funkcionisala na sličan način. Glumci su zasnivali radne odnose na godinu dana i često su odlazili iz jednog pozorišta u drugo. Recimo, najveća kadrovska i repertoarska razmjena Narodnog pozorišta Vrbaske banovine bila je s Narodnim pozorištem Drinske banovine iz Sarajeva.

To je vrijeme kada je vladala disciplina u svim ustanovama, pa samim tim i u pozorištu. Mnogo se radilo i često se putovalo, pa su predstave igrane u svim mjestima u kojima su postojali potrebni uslovi. Pozorište je bilo dostupno skoro svim stanovnicima. Danas su rijetkost gostovanja u mjesta koja imaju nekoliko hiljada stanovnika, a tada su bila uobičajena. Svi glumci su igrali jako mnogo jer je produkcija bila ogromna. Premijere su bile svake sedmice“, dodala je Čekić usporedivši tadašnju i današnju bh. pozorišnu scenu.

Za kraj, Čekić je zaključila da bi bilo dobro tražiti kompromis između sadašnjeg i prošlog vremena, što bi značilo „da se igra više predstava i da pozorište češće odlazi u manje sredine i vrši svoju kulturnu misiju koja mu je zakonom propisana, ali da pritom vodi računa o kvaliteti“.  

ZVANIČNO OTVORENJE XX FESTIVALA BH. DRAME

Od 19:45h, na službenom Youtube kanalu zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta bit će prikazano svečano otvorenje XX Festivala bh. drame. U kratkom obraćanju, Miroljub Mijatović, direktor Festivala i Bosanskog narodnog pozorišta, predstavit će ovogodišnji program i pozvati zeničku publiku da u istom i uživa.

POZORIŠNA PREDSTAVA „DERVIŠ I SMRT“

Nastala u režiji makedonskog redatelja Dejana Projkovskog i produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, predstava Derviš i smrt gotovo je trosatni spektakl koji donosi nevjerovatnu kostimografiju i scenu na kojoj se u jednom trenutku pojavljuju i pravi konj i jastreb. Savršeno gradeći i pogađajući ambijent jednog od najvažnijih romana s ovih prostora, Projkovski i glumačka postava pokušat će prenijeti važne i univerzalne poruke koje je Meša Selimović ispisao u njemu i ostavio za vječnost.

Predstava će biti prikazana na pozornici Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka u nedjelju (12. septembra) od 20h.

FOTO: Oslobođenje.ba, Prnjavor.info, Sterijino pozorje.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist