“Plastični ljudi” zeničkog benda Bruhuuhu


U srijedu (15. septembra), zenički bend Bruhuuhu objavit će novu pjesmu i videospot na svom službenom Youtube kanalu tačno u 18h. Ovo najnovije njihovo ostvarenje predstavlja svojevrsni povratak na bh. muzičku scenu nakon gotovo jednogodišnje pauze.

Plastic people je intrigantan i simboličan naslov pjesme i videospota u kojem plejada likova prekrivenih jakom šminkom, šljokicama jarkih boja, zalijepljenim dijelovima plastike i s dugim akrilnim notkima izvodi svoj performans pred našim očima. Niti jednog trenutka, oni ne sklanjaju pogled s nas posmatrača.

Na trenutke uznemiravajući, bizaran i (gotovo) psihodeličan videospot tako će odvesti gledatelje na jedinstveno putovanje. Bruhuuhu, hrabro koristeći ovaj neobičan izraz (kakav dosad nismo vidjeli na bh. muzičkoj sceni), ukazuje na svu površnost i lažni sjaj plastičnog svijeta u kojem živimo.

Frontmen zeničkog sastava, Ernad Bihorac, osvrnuo se na poruke koje su željeli odaslati ovim svojim novim uratkom:

Pjesma govori o klimatskim promjenama i svemu što čovjek negativno čini da bi ubrzao propast prirode, ali i upozorava i prikazuje kako plastičnost postaje naša svakodnevica. Spotom je na umjetnički način dočarana plastičnost tijela i emocija. Muziku i radimo zbog vjerovanja da možemo utjecati na promjene društva i pojedinca – ukoliko ovom pjesmom promijenimo promišljanja barem jednog pojedinca, smatrat ćemo to velikim uspjehom.

Zanimljivo je da je videospot snimljen u nekadašnjem zeničkom Industrijskom bazenu koji je zatvoren već godinama. Taj napušteni i zaboravljeni prostor kao da dodatno pojačava jezu. Bihorac je objasnio zašto su izabrali baš ovu lokaciju rekavši:

Kao što smo već negdje pomenuli, zenička Željezara i svi njeni resursi su neiscrpna inspiracija. Mi smo odrasli i rastemo uz Željezaru, dim, sivilo i tonove koje Željezara ‘svira’. Za nas je nekako prirodno da spotove snimamo u Željezari, a zatvoreni bazen je konačno došao na red. Nažalost, bazen na kojem smo učili plivati i izvoditi skokove i druge vratolomije danas više ne radi.

Neobičan videospot, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, režirala je Tajana Dedić – Starović, a za (višesatno) šminkanje i maskiranje bila je zadužena Katherine Lee. U spotu se osim članova benda Bruhuuhu pojavljuju Kenan Beganović, Berina Lušija, Asmir Mahalbašić i Dženan Pjanić. Iako su se ranije pojavljivali u videospotovima (i pred kamerom), ovo iskustvo bilo je drugačije od svega što su radili dosad.

Jedina glumica u videospotu, Berina Lušija, cijelo je ovo jedinstveno iskustvo opisala ovako: „Ideja samog spota je jako zanimljiva i nesvakidašnja, u što će se uvjeriti i sami gledatelji. Videospot i pjesma nisu mainstream, nego su strogo alternativni. Iako je šminkanje pojedinih likova (naprimjer Kenanovog) trajalo i po dva-tri sata, uspjeli smo da se prepustimo Katy i njenoj viziji, a uz sve i da se odlično zabavimo. Pojavljivanje u spotu ću definitivno pamtiti po izlasku iz zone komfora i prelasku tih nekih (ličnih) barijera koje sam imala. Drago mi je da sam bila dio još jedne priče benda Bruhuuhu.

FOTO: Berina Lušija.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist