Dio američke priče u Zenici


Otvoren na incijativu Američke vlade, Američki Kutak u Gradskoj biblioteci Zenica djeluje već sedamnaest godina. Mjesto koje mnogi nazivaju “prozor slobode”, Kutak pruža mnogo više od uobičajene literature.

Aktivnosti Kutka su mnogobrojne: osim obilja edukativne literature i svjetskih bestsellera, pruža i mjesto u kojem se realiziraju društveno korisne incijative. Redovno se održavaju kursevi engleskog jezika, izložbe, prezentacije, predavanja, radionice STEM-a i robotike. Nije rijetkost da okupi sudionike i predstavnike iz drugih gradova i regiona.

Poseban dio Kutka su njegovi volonteri koji su po riječima Seada Pašića, predsjednika Američkog Kutka u Zenici, “apsolutni prioritet u radu”.


Njihov doprinos radu u zajednici je skoro nemjerljiv. Vrlo sam ponosan na njih jer su prepuni incijativa, imaju plan i duboku i jaku motivaciju.

Jedna od tih incijativa je bilo osnivanje Book Club-a, koji volonteri (ali i svi zainteresovani članovi) samostalno vode. Njihova zalaganja podupire i američka ambasada redovnim slanjem knjiga, kao materijala za rad. Međutim, njihov angažman se ne završava na tome.

Kolateralna dobit je još i to što rade svoje sesije i sastanke na engleskom jeziku. Taj je jezik danas lingua franca i ko nije upoznat s njim teško da može participirati u bilo kojem obliku budućnosti. Mislim da su prepoznali to da je sva literatura – školska, profesionalna, zanatska i čak sportska, na engleskom jeziku. Nema razvoja ni napretka bez znanja i usavršavanja tog instrumenta koji će im sigurno omogućiti bolju startnu poziciju u životu”, govori Sead Pašić.

Kutak uvijek u punoj snazi radi na ohrabrivanju građana u izlaganju njihovih ideja, te sprovođenju istih. Uprava, zajedno sa članovima, uvijek je spremna potaknuti i pružiti sigurno mjesto pojedincima sa incijativama koje za cilj imaju društvene promjene i koristi našem gradu.

Kako navodi predsjednik Američkog Kutka: “Otvoren sam za sve inicijative koje ispunjavaju zadatke koji se odnose na rad u zajednici i unapređenje iste. Mladi dobijaju svoj prostor slobode koji uspješno koriste na dobrobit zajednice – njih samih, a i mene, koji uživa gledati takva postignuća.

Akcent Kutka je trenutno na obrazovanju u medijskoj kulturi, međutim planovi se uvijek grade, sa novim edukatorima i korisnim radionicama. Jedna od budućih posjetiteljica je i Margret Pierce, Fullbright školarka, čiji će dolazak popratiti niz prezentacija i događaja sličnog sadržaja.

Aktivizam nema cijenu. On podiže ono što nema za kupiti, a to je samopouzdanje i uvid u stvarnost koja nije ideološki inficirana. Mladi aktvisti nalaze svoje mjesto u društvu i njihov je doprinos mjerljiv i bitan. Njihove “marginalne” stvari se često pretvore u esencijalne, naročito u sferi obrazovanja i svekolike društvene aktivnosti koja kod nas nije puno popularna. Oni su ledolomci, pathfinderi!” – dodao je za RadiYo Active, Sead Pašić, predsjednik Američkog Kutka u Zenici.

Članica sam Američkog kutka već dvije godine, i za reći imam samo pohvale. Svako od nas ima sjajne ideje koje se redovno uvažavaju i doprinose boljem funkcionisanju zajednice”, navodi Lamija Čolaković, volonterka Kutka.

Literatura koju Kutak nudi može se pronaći u njegovim prostorijama, u radnim satima Gradske biblioteke Zenica. Svi zainteresovani za budući rad i volontiranje u Kutku, mogu se prijaviti ovdje.

Izvor slika: Mirza Begagić
Autor teksta: Aida Bajramović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist