Emir Hot – mini turneju kroz Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.


Sinoćnjim nastupom u sarajevskom AG Clubu, Emir Hot je nastavio svoju mini turneju kroz Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Krcat lokal i odlična atmosfera koju je sa bine podgrijavao Emir Hot i njegov pratilac,  Senko Čustović, doveli su do toga da ćemo ovaj koncert svi dugo pamtiti.

Koncert zakazan za 21h kasnio je dvadesetak minuta, a pjesma koja je otvorila nastup bila je veliki hit Pink Floyda ”Shine On You Crazy Diamond”. Iako je sve krenulo kako treba, već na pola pjesme Senku je pukla žica na gitari. Po završetku pjesme, dok je Senko rješavao problem sa gitarom, Emir je sa svojim, kako on kaže, ”bratom po oružju” – Murisom Varajićem, kojeg je izvukao iz publike, odsvirao poznatu baladu Whitesnakea ”Sailing Ship”.
Nastavljeno je u rock ritmu sa hitovima legendarnih bendova ”Riders On The Storm”, ”Dont Stop me Now”, ”I Can’t Get No”, te dvije pjesme Deep Purplea koje su najavile kratku pauzu – ”Strange Kind of Woman” i ”Wish You Were Here”.


Pored Murisa Varajića, u publici smo mogli vidjeti mnogo poznatih osoba kao što su članovi legendarnog bh. benda Zona Iskljuchenja, nekadašnjeg vlasnika kultnog sarajevskog rock club-a ”Marque” koji je sa Hotom i Murisom publici odsvirao hit benda Styx ”Boat On The River”, te svima nama poznatu ”Sweet Home Alabama”.

Na binu se potom vraćaju Emir i Senko koji početak drugog dijela nastupa tematski vežu pjesmama iz ’70ih godina. Neke od pjesama bile su ponovo ostavština Pink Floyda – ”Another Brick in The Wall” i ”Comfortably Numb”.

Sad ćemo svirati pjesmu koju ni bend koji je napisao nije nikad uživo u cjelosti odsvirao”- bile su riječi Emira Hota kojima je najavio pjesmu Queena ”Bohemian Rhapsody”.


Na pjesmi ”Lazy” mogli smo osvjedočiti tehničkim sposobnostima i muzikalnošću Emira Hota koji je posebno na ovoj pjesmi dao sebi veliku slobodu u izražaju, što je popraćeno urlanjem, pljeskanjem, i raznovrsnom došaptavanju koje je, pretpostavljam, bilo dijeljenje mišljenja između gitarista o Hotovim solo dionicama. Uz kratak govor Hota u kojem je spomenuo da trenutno svira sa Osvajačima, te da su ovi nastupi više druženje sa dragim ljudima nego nastup kao nastup, odsvirao je dva hita svog trenutnog benda – ”Maska” i ”S kim čekaš dan”. Prilikom izvedbe potonje, u pjevanju mu se pridružio i Varajić.

Dalji dio nastupa je ”malo” izmaknuo kontroli rock’n’rolla, te smo prisustvovali i onoj drugoj strani Emira Hota koja cijeni narodnjačku stranu muzike. Pjesmama ”Seks i droga” i ”Samac” podsjetio je publiku da je 2015. godine bio član Brkova, a publika je sve ispratila grmoglasnim aplauzom.

Iako je par prethodnih pjesama odsvirao neplanirano, kada je trebalo da nastave sa spremljenim repertoarom neko iz publike rekao je da je već 1h iza ponoći, te je Hot odlučio da će odsvirati još jednu stvar i završiti nastup. Najavljena kao posljednja stvar, Senko i Emir su odsvirali ”Turski marš”, ali kako inače biva s Emirom Hotom, to nije bila i zadnja izvedena pjesma. Ispunio je još dvije želje.  Za prvu je iz publike izveo osobu koja je zatražila pjesmu, te su zajedno izveli staru sevdalinku ”Kad sretneš Hanku”. Za drugu želju, sevdalinkau ”Jutros mi je ruža procvjetala”, Hot je ponovo udružio snage s Varajićem.

Sve što se sinoć dogodilo u AG Clubu – od odličnog repertoara, raznih anegdota koje je Emir Hot podijelio sa publikom, suza i neplanirano odsviranih pjesama, sigurno će svima ostati dugo u lijepom sjećanju.
Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist