Krajišnik: “Kad tražite promjenu u obrazovanju, to znači promjena prakse”


Na ovogodišnjem Zenica Podcast Festu, održanom u Bosanskom narodnom pozorištu, razgovarali smo s Nedimom Krajišnikom, članom Centra za obrazovne inicijative Step by Step.

Kao član iste, Krajišnik je skrenuo pažnju na nedostatke obrazovnog sistema u BiH, ali i obrazovnog sistema općenito, te je s nama podijelio svoja iskustva.

Objasnio je da niko ne uživa u sadržaju škole: “Niti su učenici sretni da idu i školu, niti nastavnici da idu raditi; niti su direktori da upravljaju školom, niti ministarstvo voli svoj posao. Samim tim su svi unutar tog polja neprijatelji.

Potom je objasnio da se takvo poražavajuće stanje veoma brzo očituje jer je škola previše formalna, radi po određenom planu i programu i nema prostora za individualne ideje i sposobnosti, što znači da djeca nemaju priliku da se usavrše u stvarima koje su njima bitne, a to ubija njihovu kreativnost. Osim toga, škola ne garantuje rezultate. Škola ima cilj, ali ishodi pokazuju da taj cilj često ne bude dostignut. PISA je 2019. godine napravila istraživanje koje je pokazalo da je svako drugo dijete u BiH funkcionalno nepismeno, a Krajišnik je otkrio i da bh. djeca, u prosjeku kasne 3,5 godine (u kontekstu funkcionalne pismenosti) u odnosu na djecu koja dolaze iz država koje ulažu u obrazovanje.

Imamo djecu koja su trajno onemogućena da opojme ovaj svijet. To je trebalo da digne čitavu ovu državu na noge.

Izvor: visoko.co.ba

Krajišnik je u toku razgovora s posjetljiteljima Festivala objasnio od čega treba da počnemo da bi se obrazovni sistem unaprijedio i osnažio.

Kad tražite promjenu u obrazovanju, to znači promjenu prakse. To znači tražiti od nastavnika da jednu retrogradnu ideju – koja se zove ocjena, koja se zove moć i autoritet – stave na stranu. Dejan Milić to odlično kaže: ‘Ako se ponište pozicije moći u školi, onda će škola početi da ima smisla.’

Ocjena je jedina poluga moći koja omogućava tom retrogradnom nastavniku da opstane.

Ja sam za to da pitanje ishoda u obrazovanju bude pitanje krivičnog zakona. Vi radite sa živim bićima. Dakle, ovo smo dokazali i u Hrvatskoj i u Srbiji i Bosni i Hercegovini: do devete godine ubijete svaku želju djetetu za učenjem. Pa kud ćeš većeg fašizma? Znatiželja i želja za učenjem je nešto s čime se mi rađamo, to je prirodno, to je životinjski. Ti to ubiješ sistemski; e pa neko za to mora odgovarati” – poentirao je Krajišnik na kraju razgovora.

Autorica teksta: Sarah Huseinović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist