Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Zenica


Gradska biblioteka Zenica je i ove godine otvorila vrata najdražem gostu svih čitatelja, posjetitelja biblioteke i ljubitelja pisane riječi – Mjesecu knjige.

Mjesec knjige je u Gradskoj biblioteci Zenica započeo promocijom knjige Život na stiku, bh. novinara Dževdeta Tuzlića, u ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine. Sadržaj knjige je baziran na profesiji autora, odnosno njegovom angažmanu novinara iz oblasti kulture po kojem je i prepoznatljiv u javnosti.

U slučaju da ste propustili promociju knjige Život na stiku, klikom na link ispod možete pogledati i poslušati razgovor sa Dževdetom Tuzlićem. Video razgovor s autorom je pripremio kolektiv Gradske biblioteke Zenica kao najavu za promociju knjige. https://fb.watch/8BOHx4V8mj/

Prošlogodišnju manifestaciju Mjesec knjige, kolektiv Gradske biblioteke Zenica organizovao je u online formatu uz kratke video razgovore s bosanskohercegovačkim književnicima o njihovim djelima. Ove godine kolektiv Gradske biblioteke Zenica se odlučio za kombinovani program u kojem će dio biti organizovan online, a dio u prostoru čitaonice Gradske biblioteke Zenica.

Već u srijedu,12. oktobra, imali smo priliku bolje upoznati Eminu Kovačević, diplomiranu dramaturginju zaposlenu u Narodnom pozorištu Mostar. Emina je, kao polaznica sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, proglašena najboljom studenticom na Odsjeku za dramaturgiju za 2017/2018. akademsku godinu. Dobitnica je i stipendije „Fondacije Karim Zaimović“ za 2019/2020. akademsku godinu. Piše drame, radiodrame, teatarsku kritiku i poeziju, a njen rukopis Skice iz UNICEF sveske dobio je drugu nagradu na 50. izdanju festivala Slovo Gorčina.

Video razgovor s Eminom pogledajte na sljedećem linku:  https://fb.watch/8BOAR7f1QZ/

Obilježavanje Mjeseca knjige nastavlja se u četvrtak, 14. oktobra, u 18 sati i 30 minuta, promocijom romana Braća, autora Fadila Duranovića.

Osim autora, na promociji će učestvovati: Hasan Džafić (recenzent i promotor), Adna Hasanić (glumica) i Midhat Kasap (moderator).

U srijedu, 20. oktobra, očekuje nas promocija knjige Prije kabura – mrak autora Feđe Gudića. Ista je zakazana za 19 sati u čitaonici Gradske biblioteke Zenica.

Petak, 22. oktobar, rezervisan je za promociju zbirke priča za djecu i omladinu Putovanje jedne priče koja je nastala na 7. konkursu PLANJAXOVO PERO. Između svih pristiglih radova, Zlatno Planjaxovo pero osvojila je priča Panda u krošnji bambusa autora Vernesa Subašića, dok su Srebreno i Bronzano Planjaxovo pero osvojile priče Strpljenje, autora Avde Halilovića, i priča Prikolica autora Saida Štete. Pored pomenutih, u zbirci je uvršteno još trideset priča koje je odabrao prof.dr. Muris Bajramović. Promocija zbirke Putovanje jedne priče počinje u 18 sati.

Romani Nedžada Ibrahimovića – Inkapsulirane duše i Inkapsulirana tijela, objavljeni su u izdanju Gradske biblioteke Zenica, a promocija tih romana planirana je za srijedu, 27. oktobra, s početkom u 18 sati i 30 minuta.

Promocija knjige Ovdje nisam, autora Jaska Borovčevića, bit će održana u četvrtak, 28. oktobra, u 18 sati i 30 minuta.

U srijedu, 3. novembra, u 18 sati i 30 minuta, čitaonicu Gradske biblioteke Zenica posjetit će Fajko Kadrić, a prisutni će uživati u promociji romana Udovičke zemlje koji je dobio nagradu na federalnom konkursu za izdavaštvo za 2019. godinu.

Osnovni cilj obilježavanja mjeseca knjige jeste promovisanje važnosti knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinca, te njenog značaja u svakodnevnom životu.

Obilježite i Vi mjesec knjige posjetom Gradske biblioteke Zenica čija su Vam vrata širom otvorena!

AUTORICA: Adna Agičević.

IZVOR: Gradska biblioteka Zenica.

FOTO: Gradska biblioteka Zenica.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist