Active preporučuje: “Another Round”


Prvi put sam naišla na jedan film Thomasa Vinterberga dok sam pregledala listu „Najbolje ocenjeni filmovi“ na IMDB-u prije par godina. Čitajući imena filmova i pokušavajući da napravim svoj dnevni filmski izbor, naišla sam na film The Hunt iz 2012. godine.

Na posteru sam vidjela Madsa Mikkelsena, što me je poprilično zainteresovalo jer sam tada bila upoznata samo s njegovom ulogom dr. Hannibala Lectera u seriji Hannibal (2013-2015.). Odlučila sam da ga pogledam film The Hunt i, na moje iznenađenje, svidio mi se. Bila je to srceparajuća priča o čovjeku koji je nepravedno optužen za užasan zločin i koji pokušava da se izbori s onim u što se njegova stvarnost pretvorila.

Vijest o ponovnoj saradnji Madsa Mikkelsena i Thomasa Vinterberga, koju sam priželjkivala godinama, stigla je konačno 2020. godine. Zvanično je objavljeno da će snimiti film Another Round.

Četiri prijatelja, koji rade kao nastavnici u istoj srednjoj školi, dožive krizu srednjih godina. Osjećaju se staro, iscrpljeno i sve udaljenijima od svojih porodica. Nakon što njih četvorica provedu noć pijući, kreću u eksperiment. Ideja je da testiraju teoriju koja tvrdi da su ljudi opušteniji i raspoloženiji kad održavaju koncentraciju alkohola u krvi od 0,05 promila tokom dana. Oni tako počinju da piju tokom radnog vremena i uživaju u svom novopronađenom entuzijazmu. Međutim, eksperiment uskoro izmiče kontroli.

Mads Mikkelsen se, očekivano, odlično snašao u ulozi Martina, glavnog junaka filma. Ranije sam imala priliku da vidim njegov rad i u drugim filmovima kao što su Doctor Strange (2016.)) i Arctic (2018.). Posebno upečatjiva bila je i njegova uloga glavnog negativca, Clifforda Ungera, koju je ostvario u videoigri Death Stranding (2019.)

Ipak ne treba zaboraviti ni njegove kolege Larsa Ranthea, Magnusa Millanga i Thomasa Bo Larsena. Ne poznavajući ove danske glumce od ranije, očekivala sam da će Mikkelsen potpuno preuzeti radnju filma i da će sva pažnja biti skoncentrisana na njega. Nije bilo tako – njih trojica sasvim su ravnopravni i svaki doprinosi priči podjednako.

Ono što mi je posebno ostalo u pamćenju je kraj filma. Pretpostavila sam da će se cijela priča završiti na potpuno drugačiji način s obzirom na ono što se događa neposredno prije nego što “zavjesa počne da se spušta”. Koliko god takav kraj bio neočekivan, mislim da je Thomas Vinterberg donio pravu odluku jer je savršeno dočarao odnos danske nacije prema alkoholu, uz prilično uspješno balansiranje raspoloženja od komičnog do ozbiljnog. 

Važno je spomenuti da je ovaj film trebao imati bezbrižan ton jer je prvobitno trebao slaviti dansku kulturu pijenja, ali i da je taj plan na kraju promijenjen zbog tragedije koja se dogodila četvrtog dana snimanja filma. Naime, lik Madsa Mikkelsena je trebalo da ima sina i kćerku i bilo je odlučeno da će ulogu kćerke igrati rođena kćerka Thomasa Vinterberga – Ida Marija Vinterberg. Ona je tragično stradala u saobraćajnoj nesreći, a Vinterberg je skoro potpuno prekinuo snimanje filma. Ipak, u konačnici je odlučio da prilagodi scenarij filma i završi ga u čast svoje kćerke.

Muzika u filmu je urađena veoma dobro i izvrsno prati temu filma. Jedna od numera koja se ističe je What a Life koju su napisali Alexander Lørup Malone, Emil Goll i Joachim Christiansen, a izveo ju je danski trio Scarlet Pleasure.

Another Round je na ovogodišnjoj dodjeli Oscara osvojio nagradu za najbolji strani film (u tijesnoj borbi u kojoj je bio i film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida), tako da će svakako biti vrijedan vašeg vremena. To je divna priča o prijateljima, porodici, mentalnom zdravlju i dobrom provodu. 

Ako su vam se svidjeli filmovi kao što su A Man Called Ove (2015.), Sideways (2004.) i The Land of Steady Habits (2018.) sigurno ćete uživati uz Another Round.

Javite nam vaše mišljenje!

IZVORI:

https://www.imdb.com/title/tt10288566/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imdb.com/title/tt10288566/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/title/tt10288566/soundtrack/?ref_=tt_trv_snd

FOTO: Henrik Ohsten


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist