Studenti u Zenici obilježili Plavi novembar


Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, uz podršku Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, organizirali su višednevni i bogat program povodom Plavog novembra  – mjeseca svjesnosti o bolesti i borbe protiv karcinoma testisa. 


Višednevni program je organizovan u svrhu prevencije karcinoma testisa, jednog od najčešćih oblika tumora koji pogađa u najvećem broju adolescente, ali i ostalih muškaraca uzrasta od 15 do 35 godina“, rekao je Haris Huseinspahić, student 5. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i jedan od ovogodišnjih predavača.

Da bi svojim kolegama i široj javnosti skrenuli pažnju na ovaj sve izraženiji zdravstveni problem, studenti su upriličili seriju stručnih predavanja, ali i malonogometni i stonoteniski turnir. 


Užurbana svakodnevica i posao ostavljaju negativan trag na zdravlje. Novembar je mjesec svjesnosti o muškim oboljenjima, a namjera je da na potencijalne probleme ukažemo kako muškarcima tako i ženama, jer svaka žena u svom životu poznaje i ima nekog muškarca koji se može suočiti s ovim problemom. Predavanjima i konkretnim činjenicama educiramo mlađu populaciju. Mladi su osnovna ciljna grupa jer je karcinom testisa bolest koja, iako se pojavljuje rijetko, uglavnom pogađa upravo ovu populaciju“, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Učesnici niza organiziranih skupova su istaknuli da je prevencija “ključ” te da su samopregledi, rano otkrivanje i pravovremeno javljanje ljekaru osnovni preduvjet za uspješno liječenje i rješavanje problema.  

Predavači su studenti Din Pripoljac, Emir Softić, Ahmed Karalić i Haris Huseinagić, te stručnjaci dr. Lejla Brkić Blažević, dr. Ibrahim Šišić, dr. Kenan Fazlihodžić, dr. Harun Hodžić i prof. dr. Edin Bjelošević.

Rak testisa uglavnom pogađa populaciju koju čine dječaci, mladići i mlađi muškarci do 35 godina. Učestalost bolesti nažalost raste i u Evropi i kod nas. Posebno želimo podvući značaj samopregleda koji je vrlo jednostavan, a koji treba započeti od 20. godine. Uočavanje bilo kakvih nepravilnosti ili “čvorića” je alarm i znak da se trebamo javiti svom urologu. Također, važno je poručiti i da je karcinom testisa visoko izlječiv, tako da, ako ukumponujemo ranu dijagnostiku, ranu prevenciju, samopreglede i onkološko liječenje, možemo doprinijeti poboljšanju liječenja te maligne bolesti“, ističe onkolog Kantonalne bolnice Zenica dr. Ibrahim Šišić.

Izvor saopćenja i fotografija: INZ Zenica


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist