Putujuća biblioteka posavske dobre vile


„Putujuća biblioteka“ je projekat koji je pokrenula dvadesetdevetogodišnja Samra Šakanović Prgić da bi djeci i mladima pružila priliku da čitaju, razmišljaju i maštaju.

I sama osjetivši nedostatke odrastanja u manjoj sredini, u kojoj su mogućnosti i prilike obično skromne i rijetke, ona je odlučila osnovati Udrugu građana „Nela“ Orašje i kroz različite organizirane aktivnosti doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici.

RADIO ACTIVE: Otkud ideja da pokreneš projekat Putujuća biblioteka i počneš besplatno dijeliti knjige djeci i mladima?

SAMRA ŠAKANOVIĆ PRGIĆ: Moj djed je imao veliku kućnu biblioteku i uvijek mi je bila želja da u svom domu jednog dana imam jednu takvu biblioteku. Godinama sam skupljala knjige, uvijek kalkulirajući što kupiti jer nisam mogla kupiti apsolutno sve što poželim. Tako sam kroz svoje djetinjstvo shvatila kako je to nemati mogućnost da uzmeš svaku knjigu koju želiš. Sjećam se koliko sam žarko željela imati knjige o Harryju Potteru, a koje su tad bile preskupe i u biblioteci nikad dostupne. Bilo mi je krivo i žalila sam što nisam mogla da ih pročitam. Zamislila sam današnju djecu u toj situaciji u kojoj ne mogu da priušte sebi knjigu koju žele i odlučila sam napraviti nešto.

Konačnu odluku i plan o pokretanju ovog projekta donijela si u jeku pandemije. Zašto baš tad?

Kad je započela pandemija a Gradska biblioteka u Orašju zatvorila svoja vrata u ožujku 2020. godine, djeca su – da li iz revolta zbog zatvaranja biblioteke ili iz nekih drugih razloga – počela da traže alternativu, odnosno drugo mjesto na kojem mogu pronaći knjige i lektire. Pomislila sam – zašto ne početi dijeliti knjige koje imam kod kuće i koje čekaju na svoje čitatelje. Svakog drugog ponedjeljka, a kasnije i po potrebi, uz pomoć volontera iz mog udruženja sam počela odnositi knjige na adresu djece i žena koji bi nam se povremeno javljali i tražili neku knjigu koju su željeli pročitati. Osim toga, kad bih organizirala kreativne radionice ili neke aktivnosti s mladima, uvijek bih ponijela desetak knjiga, a oni bi birali što žele da uzmu na čitanje. Kad se vidimo kasnije u gradu, vratili bi knjige da bi i druga djeca mogla da ih čitaju.

Djeca i mladi, ali i drugi zainteresirani, u tvojoj biblioteci mogu čitati knjige za djecu, vjerske knjige i knjige na drugim jezicima. Koliko naslova je trenutno dostupno korisnicima tvoje biblioteke?

Baš sam jučer ažurirala popis – trenutno imam oko 420 dječijih knjiga, a iako nisam još brojala knjige za odrasle, vjerujem da i njih ima oko dvjestotinjak. S obzirom da volim čitati i da nisam dugo čitala dječije knjige, odlučila sam da ih pročitam sve i napišem kratke recenzije i sadržaje kako bih znala kojem uzrastu koju knjigu mogu da dam. Recimo, kad djeca traže neku knjigu o prijateljstvu, to mi pomaže da im ne izdam nešto što im se neće svidjeti i tako ih udaljiti od čitanja.

Samra u svojoj biblioteci

Ko ti sve pomaže u realizaciji ovog projekta pored volontera iz tvoje Udruge?

Ja isprva uopće nisam imala puno dječijih knjiga i lektira. Vremenom, kako je za projekat čulo sve više ljudi, počele su da mi stižu poruke u kojima su mnogi izrazili želju da doniraju knjige. Ljudi koji su bili spremni pomoći javljali su se iz svih dijelova Bosne i Hercegovine – Orašja, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Banja Luke. Čak i neke bh. biblioteke su mi se javljale sa željom da doniraju određene naslove za osnovce.

Tvoja putujuća biblioteka je u međuvremenu dobila svoj stalni dom. Gdje se danas nalazite?

Biblioteka se trenutno nalazi u jednom dijelu mog privatnog dvorišta koji je odvojen od moje kuće. Tu je bila jedna mala prostorija koja je bila prazna i koja se nije koristila jer je bila poplavljena 2014. godine. Odlučila sam da je preuredim i počnem koristiti u te svrhe.

Knjige mogu ‘otputovati’ prema svojim čitateljima

Koji su tvoji budući planovi za biblioteku?

Željela bih da proširim ovu našu malu seosku biblioteku tako da jedan ogranak imamo i u Orašju, baš zbog te djece s kojom radim iz Orašja a koja ne mogu dolaziti u Donju Mahalu tek tako. Također, planiram osnovati i knjiški klub jer ima puno mladih s kojima radim, a koji vole i žele čitati i pisati. Mladi s kojima radim su izdali i jednu zajedničku zbirku priča i pjesama i žalosno je da se taj njihov talent ne prezentira našoj Posavini, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Koliko je teško živjeti svoj san o boljem svijetu?

Ponekad mi dođe svega preko glave i razmišljam da li je vrijedilo i da li treba da nastavim sa svim ovim. A onda vidim tu dječicu s kojom radim i shvatim da je zapravo sve vrijedno i muke i truda, pogotovo kad si iz male sredine kao što sam ja. Nije uvijek lako. Za neke stvari moram da sjednem u autobus i moram da putujem do Sarajeva ili bilo kojeg drugog većeg grada. Ali zbog njih – vrijedi!

Ukoliko poželite čitati trenutno dostupne ili donirati nove naslove, svoje želje i prijedloge možete poslati na službenu Facebook stranicu Udruge građana „NELA“ Orašje.

FOTO: eTrafika i Samra Šakanović Prgić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist