Šta posjetiti u Zenici?


Iako je uvijek bila poznata kao industrijski grad, a kasnije i administrativni centar Zeničko-dobojskog kantona, Zenica ima još mnogo toga za ponuditi. U nastavku donosimo nekoliko lokacija koje vrijedi posjetiti u Zenici.  

1. Bosansko narodno pozorište 
 
Osnovano početkom 1950. godine, Bosansko narodno pozorište veoma brzo počinje da gradi svoj prepoznatljivi stil i zauzima bitno mjesto među teatrima u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Svoju prepoznatljivu zgradu u kojoj se nalazi danas dobija 1978. godine. Vrhunsko arhitektonsko ostvarenje Jahiela Fincija i Zlatka Ugljena jedan je od najboljih primjera teatarske arhitekture u zemlji i šire.

Bosansko narodno pozorište

Reportoar samog pozorišta osmišljen je na način da bude savremen i u skladu s vremenom. Tu uvijek možete pronaći nešto za sebe – od komičnih komada, preko adaptacija klasika, do vrhunskih dramskih ostvarenja ili koncerata. Važno je spomenuti da pozorište veliki značaj daje i predstavama za djecu, posebice u sklopu Dječije omladinske lutkarske scene koja je s radom započela prije više od sedamdeset godina.

2. Smetovi 
 
Smetovi predstavljaju oazu svježeg zraka i prirode udaljena od centra tek osam kilometara. To je planina s najvišim vrhom od 1025 metara nadmorske visine. Ako volite šetati, voziti bicikl, roštiljati ili jednostavno uživati u prirodnim ljepotama, onda su Smetovi mjesto za vas. Pored uređenih staza, a ukoliko stvarno želite da izbjegnete gužvu i upoznate „divlju“ stranu Smetova, tu su i brojne prečice i šumski putevi.

Smetovi


 
Dok ste na Smetovima, vrijedi posjetiti i Konjički klub s mini zoo vrtom “Smet“ koji je osnovao Zeničanin Amer Beganović. Tu možete vidjeti i družiti se s čak dvadeset i šest različitih životinjskih vrsta dok uživate u zelenilu i svježem zraku.

Također, na Smetovima je smješten i Klub ekstremnih sportova “Scorpio” u kojem možete uživati u nizu aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje po stijenama i zip-line.  

3.Vranduk 
 
Vranduk je tvrđava nadomak Zenice i nekadašnji banski i kraljevski grad koji su za šesto godina postojanja uspjeli osvojiti samo Osmanlije.  

Tvrđava Vranduk

Na Vranduku možete uživati u ostacima srednjovjekovne bosanske utvrde obilaskom dvije stalne muzejske postavke. Prva historijska postavka smještena je u velikoj kuli tvrđave, dok je druga postavka etnološkog tipa smještena u staroj bosanskoj kući koja se nalazi u podnožju same tvrđave. Pored utvrde se nalazi sultan Fatihova džamija sagrađena 1463. godine, odmah nakon što su Osmanlije zauzeli Vranduk. Džamija, kao i cijela utvrda, proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

Izvori: furaj.ba i bnp.ba

Izvori fotografija: furaj.ba, zenicablog.ba, bnp.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist