Dizajnerica Ena Begičević je htjela biti “živa”


Zeničanka Ena Begičević osjeća se kao slobodna umjetnica, te kako ne bi bila “zarobljena ugovorima” pokrenula je vlastiti biznis. „Iza sebe imam brdo projekata za koje niko ne zna, a koje sam radila za druge kompanije. Za nas koji volimo da stvaramo to je baš loše. Jednostavno, nisam htjela da nastavim raditi na taj način!

Ena u prostorijama svog studija (izvor: bonjour.ba)

Putujući po svjetskim sajmovima dizajna i uređenja enterijera, Ena je uvidjela da veliki broj kompanija ima odlične majstore i materijale, ali da im nedostaje dizajner. Upravo je u tome vidjela svoju šansu.

U njenim planovima, nije je omela ni pandemija koronavirusa pa je Elosso zaživio u oktobru prošle godine.

Prvi koraci u vlastitom biznisu

Kad je počela pokretati vlastiti biznis, Ena se iznenadila koliko fondacija i organizacija pruža podršku mladima i njihovim idejama i biznisima: „Meni se na kraju učinilo kao da su svjesni da ne možemo naći posao u postojećim firmama pa kao da su rekli: ‘Omladino evo vam novac da pokrenete nešto svoje.’ Mislim da je to super!“ 

Komentari da je sve u Bosni i Hercegovini osuđeno na propast i da je pokretanje biznisa bauk pratili su Enu u početnim koracima, međutim ona se ipak odvažila u svojim namjerama i uspjela je ostvariti svoj cilj.  

„Ja se nešto ne bojim poraza pa na kraju, i ako propadnem, opet je ovo moj uspjeh.“

Kao dizajner se susrela s puno administrativnih prepreka u koje do tada nije bila upućena, ali to shvata kao dio radnog procesa: „Još uvijek učim i radim u isto vrijeme!“

Ena ističe kako su na početku pokretanja startupa najveći problem finansije, ali se sve uloženo na kraju vrati i isplati. Ono što bi svakako bilo korisno za sve poduzenike/ice koji su tek na početku jeste početna administrativna edukacija o prvoj godini poslovanja. Ona bi, po Eninom mišljenju, trebala biti dio formalnog obrazovaja: „Važno je biti originalan i biti drugačiji od drugih. Zaista se treba informisati, ima mnogo fondacija koje daju značajnu finansijsku podršku mladim poduzetnicima.“

Elosso“ – biti živ

Elosso je postao adresa u Zenci i Bosni i Hercegovini na kojoj se proizvođači mogu obratiti i potražiti kreativnu podršku.

„Elosso se bavi promocijom bosanskohercegovačkog dizajna i onih brendova i proizvoda koji su svoju priču stvorili od nule i zaokružili je.”

Prostorije studija “Elosso” u Zenici (izvor: bonjour.ba)

Ena surađuje s trideset firmi i pojedinaca i sigurno je da će tu porodicu nastaviti širiti.

Enina vizija jeste da Elosso postane multidisciplinarni studio. On bi okupljao produkt dizajnera, grafičkog dizajnera, web dizajnera i arhitektu, s web shopom.

Tada bi ime Elosso, što je finska riječ koja znači biti živ, konačno dobilo smisao i postalo cjelina kakvu je Ena nekad maštala.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist